Tržište

EK: Iz plana rasta 413 miliona evra predviđeno za Crnu Goru

EK: Iz plana rasta 413 miliona evra predviđeno za Crnu Goru
Foto: Tanjug/AP | EK: Iz plana rasta 413 miliona evra predviđeno za Crnu Goru

PODGORICA - Predstavnici Evropske komisije istakli su da se Crna Gora sa 413 miliona evra iz Plana rasta za zapadni Balkan podstiče da u kratkom roku, kombinacijom reformi i investicija, uveća stopu ekonomskog rasta i ubrza proces pristupanja EU, saopšteno je iz Vlade u Podgorici.

Članovi delegacije crnogorske Vlade, koja boravi u Briselu, naveli su da su snažno opredijeljeni da, zajedno sa Evropskom komisijom, kroz instrument Plana rasta rade na planiranju i praćenju sprovođenja reformi koje će doprinijeti ekonomskom i ukupnom razvoju društva.

Evropska komisija je predložila dodatni investicioni paket od šest milijardi evra za zapadni Balkan kroz obezbjeđivanje dvije milijarde bespovratnih sredstava, a četiri milijarde u vidu povoljnih zajmova, prenosi Srna.

"Na taj način, EU želi da podstakne ekonomski rast, smanji značajnu razliku u životnom standardu između zapadnog Balkana i EU i podstakne region na sprovođenje intenzivnijih reformi u procesu evropske integracije", poručili su iz Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije