Tržište

EU kaznila američkog proizvođača slatkiša

EU kaznila američkog proizvođača slatkiša
Foto: N.N. | EU kaznila američkog proizvođača slatkiš

BRISEL - Evropska komisija izrekla je američkom proizvođaču slatkiša Mondelezu novčanu kaznu od 337,5 miliona evra zbog ometanja prekogranične trgovine čokoladom, keksima i proizvodima od kave među zemljama EU.

Mondelez International sklapao je dogovore kojima je kršio propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju i zlorabio je dominantni položaj na tržištu slatkiša, utvrdila je Komisija.

"Od 2012. do 2017. grupa od sedam trgovaca smjela je prodavati njegove proizvode samo na određenim teritorijima, a ograničen im je i broj kupaca", navodi Hina, prenosi Biznisinfo.

Grupa od 10 ekskluzivnih distributera u pojedinim zemljama EU morala je pak od 2006. do 2020. tražiti dozvolu da odgovori na pitanja klijenata o prodaji u drugim zemljama EU.

Od 2015. do 2019. Mondelez je takođe odbijao opskrbljivati trgovca u Njemačkoj kako bi spriječio preprodaju čokolada u Austriji, Belgiji, Bugarskoj i Rumuniji u kojima su im cijene bile više, saopštio je regulator EU.

Zaustavili su i isporuke u Nizozemsku kako bi spriječili njihovu preprodaju u Belgiju gdje su ih prodavali po višim cijenama.

"Ustrajemo u pomoći temeljnim slobodama u Evropskoj uniji i jamstvu evropskim građanima da će imati pristup najširoj lepezi proizvoda po najnižim cijenama koje tržište može ponuditi", izjavila je evropska povjerenica za tržišno takmičenje Margrete Vestager.

Novčana kazna snižena je za 15 odsto, na 337,5 miliona evra, nakon što je kompanija priznala kršenje propisa.

 U četvrtak su poručili da prekršaji predstavljaju izolirane incidente iz prošlosti, naglasivši da su korigirali poslovnu praksu puno prije istrage Komisije.

"Pitanja iz prošlosti ne odražavaju ono što smo danas ni snažnu kulturu poštivanja propisa kojoj težimo", rekao je portparol Mondeleza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije