Tržište

EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine

EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
Foto: Pixabay | EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine

Evropska komisija uvešće u iduće dvije sedmice carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je portparol EK.

EU je liberalizovao uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kako bi ublažio pritisak ruske invazije na ukrajinsko gospodarstvo, napominje Reuters.

Val jeftinog uvoza

Val jeftinog uvoza zabrinuo je evropske poljoprivrednike i pokrenuo val prosvjeda pa je Komisija ograničila ukrajinske isporuke peradi, šećera, žitarica i meda.

U utorak Bruxelles je izvijestio da će uvesti carine na uvoz zobi budući da su ukrajinski poljoprivrednici iskoristili kvote.

EK sada priprema carine i na uvoz jaja, nakon prigovora evropske industrije da je jeftiniji uvoz iz Ukrajine zaprijetio oporavku proizvodnje od krize koju je izazvala ptičja gripa.

Evropski uvoz jaja iz Ukrajine skočio je lani za 75 posto, a uzlazni trend nastavljen je i na početku 2024., pokazuju europski podaci.

Ukrajina će zabraniti izvoz šećera u EU

Ukrajina je danas glavni dobavljač jaja za EU.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede odbilo je komentirati najavu europskih carina, a udruga proizvođača nije odmah bila dostupna za komentar.

Krajem maja Ukrajina je saopštila da će zbog iskorištenih kvota zabraniti izvoz šećera u EU do kraja godine, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije