Tržište

EU od ponoći bez zabrane na uvoz solarnih panela iz Kine

EU od ponoći bez zabrane na uvoz solarnih panela iz Kine
Foto: Ilustracija | EU od ponoći bez zabrane na uvoz solarnih panela iz Kine
Tanjug

BRISEL - Zabrana Evropske unije na uvoz solarnih panela iz Kine ističe u ponoć, pošto je Evropska komisija odbila zahtjeve industrije da sprovede istragu o njihovom ukidanju, izvještava EUobzerver, službeno glasilo unije.

"Ovo je prelomni trenutak za evropsku solarnu industriju. Uklanjanjem trgovinskih nameta, Evropska komisija danas ukida najveću prepreku za solarni rast u Evropi", izjavio je Kristijan Vestermajer, predsjednik organizacije SolarPauer Jurop koja zastupa uvoznike i firme koje se bave instaliranjem panela.

Evropska unija je prve antidamping carine i mjere protiv subvencionisanih kineskih solarnih ploča, vafera i ćelija (komponenti za proizvodnju panela) uvela 2013. godine, a u martu prošle godine ih je produžila za još 18 mjeseci, nagovijestivši da bi trebalo da se okončaju.

Kineskim proizvođacima je dozvoljeno da prodaju solarne proizvode u Evropi bez carina ako to čine po minimalnoj cijeni ili iznad te cijene. Ako prodaju po cijeni nižoj od minimalne, onda podliježu carinama u iznosu do čak 64,9 procenata.

Kinesko Ministarstvo trgovine je pozdravilo kraj zabrane, ocijenivši taj potez kao "model uspješnog rješavanja trgovinskih sporova putem konsultacija".

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije