Tržište

EU od ponoći bez zabrane na uvoz solarnih panela iz Kine

EU od ponoći bez zabrane na uvoz solarnih panela iz Kine
Foto: Ilustracija | EU od ponoći bez zabrane na uvoz solarnih panela iz Kine

BRISEL - Zabrana Evropske unije na uvoz solarnih panela iz Kine ističe u ponoć, pošto je Evropska komisija odbila zahtjeve industrije da sprovede istragu o njihovom ukidanju, izvještava EUobzerver, službeno glasilo unije.

"Ovo je prelomni trenutak za evropsku solarnu industriju. Uklanjanjem trgovinskih nameta, Evropska komisija danas ukida najveću prepreku za solarni rast u Evropi", izjavio je Kristijan Vestermajer, predsjednik organizacije SolarPauer Jurop koja zastupa uvoznike i firme koje se bave instaliranjem panela.

Evropska unija je prve antidamping carine i mjere protiv subvencionisanih kineskih solarnih ploča, vafera i ćelija (komponenti za proizvodnju panela) uvela 2013. godine, a u martu prošle godine ih je produžila za još 18 mjeseci, nagovijestivši da bi trebalo da se okončaju.

Kineskim proizvođacima je dozvoljeno da prodaju solarne proizvode u Evropi bez carina ako to čine po minimalnoj cijeni ili iznad te cijene. Ako prodaju po cijeni nižoj od minimalne, onda podliježu carinama u iznosu do čak 64,9 procenata.

Kinesko Ministarstvo trgovine je pozdravilo kraj zabrane, ocijenivši taj potez kao "model uspješnog rješavanja trgovinskih sporova putem konsultacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije