Tržište

EU sprema ekonomski "napad" na SAD

EU sprema ekonomski "napad" na SAD
Foto: N.N. | EU sprema ekonomski "napad" na SAD

VAŠINGTON - Evropska unija je razvila ekonomski program koji može da odgovori na trgovinska ograničenja američkog predsjednika Donalda Trampa, piše američki list "Politiko".

U dokumentu, koji ima 173 stranice, predlaže se da EU pokaže više odlučnosti u oblasti trgovine i da uvede jednostrane carine na robu iz SAD. 

Slične "sankcije" će uticati na tehnološke divove kao što su "Google", "Apple", "Amazon", "Microsoft" i "Facebook", kako bi evropske zemlje dobile mogućnost da razvijaju svoje tehnološke kompanije, prenosi "Sputnjik" pisanje ovog lista. 

Na taj način, navodi isti izvor, autori dokumenta insistiraju na oštrijim mjerama protiv SAD u oblasti trgovine. 

"Politiko" napominje da su ovi prijedlozi još u fazi razmatranja. 

U programu se napominje da bi predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo da osnuje Evropski fond za budućnost, koji bi uložio više od 100 milijardi dolara u akcije perspektivnih kompanija na kontinentu. Planira se da one u budućnosti konkurišu američkim kompanijama. 

"Politiko" naglašava da će, nakon izlaska Velike Britanije, EU biti slobodna da vodi izraženiju intervencionističku ekonomsku politiku, koju Francuska i Njemačka odavno podržavaju. 

Tokom razgovora sa novinarima i u obraćanjima svojim pristalicama, Tramp je više puta osuđivao zemlje EU zbog njihove trgovinske politike prema Americi, naglašavajući da su postupci Evropljana u ovoj oblasti lošiji od kineskih vlasti. 

SAD i EU uvele su međusobne trgovinske carine na brojne kategorije robe koje proizvode, u proljeće i ljeto prošle godine. Sada EU pokušava da izbjegne uvođenje novih američkih carina na automobile evropske proizvodnje, navodi "Sputnjik". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije