Tržište

Elnos grupa uspješna i na islandskom tržištu

Elnos grupa uspješna i na islandskom tržištu
Foto: N.N. | Elnos grupa uspješna i na islandskom tržištu

Elnos grupa je internacionalni koncern za elektroenergetiku. Njegujući tradiciju dužu od 70 godina, Elnos grupa primjenjuje svoje znanje i iskustvo radeći na projektima koji mijenjaju energetsku sliku Evrope. Upravo su mnogobrojni projekti izgradnje, modernizacije i rekonstrukcije svrstali ELNOS u red vodećih kompanija za elektroenergetske objekte do 400 kV.

Potpredsjednik Elnos grupe gospodin Branko Torbica objašnjava da je strategija usmjerena prema dugoročno profitabilnom rastu kompanije, jačanju poziciju na regionalnom i skandinavskom tržištu te otvaranju novih tržišta i novih segmenata poslovanja prateći savremene trendove u elektroenergetici.

Ambasador Makarević naglašava da je Elnos vrlo uspješan i na egzotičnom islandskom tržištu. Grupacija je prije skoro pet godina osnažena novom članicom, Elnos Iceland, sa sjedištem u dalekom Rejkjaviku. Na ovom specifičnom tržištu bave se inženjeringom u oblasti dalekovoda, trafo-stanica i obnovljivih izvora energije do nazivnog napona 400 kV. Iza njih su odlične reference: rekonstrukcija DV 220 kV Sigöldulina 3, izgradnja DV 220 kV Þeistareykjalína 1 i DV 220 kV Kröflulína 4, zatim učešće u izgradnja hidroelektrane Burfell 2 i montaža GIS postrojenja 245/132/12 kV u trafo-stanici Krafla 49.

Prošlog ljeta završena je rekonstrukcija dalekovoda DV 220 kV Hamraneslinur 1-2 u samom predgrađu Rejkjavika a potom su timovi Elnos grupe uspješno okončali inicijalnu etapu radova na do sada, za ovu kompaniju, najvećem projektu iz oblasti izgradnje dalekovoda na Islandu -DV 220 kV Kröflulína 3. Izgradnja 121 kilometra novog 220 kV dalekovoda Kröflulína 3, koji će povezivati geotermalnu elektranu Krafla i hidroelektranu Fljótsdalur, je projekat visokog značaja zbog podizanja nivoa stabilnosti elektroenergetske mreže na sjeveru i istoku Islanda. Ovaj projekat nosi visok stepen zahtjevnosti, jer trasa prelazi preko surovih planinskih predjela i rijeka na kojima vladaju nemilosrdni vremenski uslovi.

Takođe, Elnos je aktivan i u Norveškoj. Širenje na tržište Norveške je bio prirodan nastavak aktivnosti Elnos grupe u skandinavskim zemljama, a kompanija u Oslu registrovana je sredinom 2017. godine. Na jednom od najnaprednijih energetskih tržišta na svijetu, učestvovali su u izgradnji HVDC transformatorske stanice, a u godinama koje predstoje plan je da našu djelatnost u Norveškoj proširimo i na oblast izgradnje dalekovoda.

U veoma konstruktvnom i sadržajnom dijalogu, vođenom u novoj upravnoj zgradi Elnos grupacije u centru Banjaluke, istaknuta je potreba da se privrednim subjektima koji posluju na inostranom tržištu kroz saradnju sa diplomatskim predstavništvima zemlje, pruži podrška prije svega u rješavanju administrativnih barijera koje su karakteristične za zemlje van EU. Kao rezultat dijaloga, pokrenuta je inicijativa za potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Islanda čime bi se mogućnost privredne saradnje između dvije zemlje mogla dodatno unaprijediti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije