Tržište

Emisija obveznica stare devizne štednje u iznosu 45,3 miliona KM

Emisija obveznica stare devizne štednje u iznosu 45,3 miliona KM
Foto: Ilustracija | Emisija obveznica stare devizne štednje u iznosu 45,3 miliona KM

BANJALUKA - Osma emisija obveznica stare devizne štednje u ukupnom iznosu 45,3 miliona KM biće obavljena 3. oktobra, sa rokom dospijeća od pet godina i polugodišnjom otplatom počevši od 3. aprila 2019. godine, odlučila je danas Vlada Republike Srpske.

Sredstva će u vidu hartija od vrijednosti biti prenesena u vlasništvo 1.612 štediša koji su izvršili verifikaciju u periodu od 15. decembra 2016. godine do 28. februara ove godine.

Ministarstvo finansija će, prije emisije obveznica, izvršiti gotovinsku isplatu u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u ukupnom iznosu 3,4 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Po tom osnovu, na račune svakog verifikovanog štediše koji je ostvario pravo na gotovinsku isplatu biće doznačeni iznosi do 2.000 KM.

Iz Ministarstva finansija pojašnjavaju da od ukupno 2.223 štediše koji su se prijavili na ovu verifikaciju za 611 štediša gotovinskom isplatom do 2.000 KM biće izmirena ukupna obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, dok se za ostalih 1.612 štediša vrši emisija obveznica.

U Republici Srpskoj je do sada verifikovano 656,4 miliona KM stare devizne štednje.

Ministarstvo finansija je u gotovini isplatilo ukupno 80 miliona KM i izvršilo sedam emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje u Srpskoj ukupne nominalne vrijednosti 527,7 miliona KM.

U cijelosti je isplaćeno pet emisija obveznica stare devizne štednje, a sve obaveze po dospjelim kuponima se isplaćuju u roku, a do sada je po dospjelim kuponima isplaćeno ukupno 526,6 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije