SP Qatar 2022.

Tržište

Energetska kriza zatvara pekare

Energetska kriza zatvara pekare
Foto: Unsplash | Energetska kriza zatvara pekare
Anadolija

Rastuće cijene struje i gasa u Belgiji dovele su pekare u tešku situaciju, zbog čega su neke bile prinuđene da zatvore vrata jer više ne mogu da plaćaju račune.

Kao energetski intenzivan sektor, pekare drže peći uključene mnogo sati bez prestanka, što znači veliku potrošnju gasa i električne energije.

Cijene prirodnog gasa u Belgiji su u posljednje vrijeme porasle za osam puta, zajedno sa cenama brašna koje su se udvostručile, dok su se cijene jestivog ulja učetvorostručile, piše agencija Anadolija.

Pekara Dimon, nakon skoro 20 godina poslovanja, odlučila je da stavi katanac na vrata nakon što je objavila da je njen račun za energiju porastao sa 1.342 evra, koliko je iznosio početkom 2021.godine, na 1.860 evra početkom 2022, da bi u septembru dostigao nevjerovatnih 11.836 evra.

Pekar sa 30-godišnjim iskustvom, Adam Ezel, kaže da je najveći problem u ovom sektoru skok cijena struje i prirodnog gasa.

"Račun za gas je skočio sa 1.400 evra na 10.800 evra, a uz račun za struju od oko 2.800 evra i druge dažbine, sve zajedno izađe na ukupno 15.000 evra, što je veoma velika suma", rekao je on.

Dodao je da je cena po toni brašna porasla sa 450 na 850 evra, a cijena jestivog ulja sa 0,9 na 4,0 evra.

Prema njegovim riječima, mnoge pekare ne mogu da izmire dugove prema veletrgovcima, pa su vlasnici odlučili da ih zatvore, jer pod ovakvim uslovima ne bi mogle da ostanu otvorene duže od dvije ili tri godine.

Mnoge belgijske pekare koje i dalje rade otpuštju radnike, smanjuju proizvodnju i povećavaju cijena proizvoda, navodi se u tekstu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije