Tržište

Epidemija kovida 19 mnoge žene ostavila bez posla

Epidemija kovida 19 mnoge žene ostavila bez posla
Foto: RTRS | Epidemija kovida 19 mnoge žene ostavila bez posla

BANJALUKA - Epidemija kovida 19 ostavila je bez posla veliki broj žena u BiH, posebno u oblastima trgovine, ugostiteljstva i turizma, izjavila je zamjenik direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Gordana Latinović.

"Što se tiče istraživanja tržišta rada koga je proveo Zavod za zapošljavanje Republike Srpske u okviru projekta "Unapređenje istraživanja tržišta rada", koga finansira EU, činjenica je da je veliki broj ljudi, a posebno žena ostao bez posla zbog posljedica epidemije virusa korona", izjavila je Latinovićeva novinarima uoči početka prezentacije rezultata pomenutog istraživanja.

Što se tiče Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i statističkih podataka, ističe ona, na evidenciji se nalazi oko 53 odsto zaposlenih žena.

Prema njenim riječima, žene su najviše zaposlene u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, uslužnim djelatnostima i oblasti socijalne zaštite.

"Da bi žene u većoj mjeri dobile posao i bile zaposlene, trebalo bi ih dodatno stimulisati za određeno preduzetništvo, pogotovo žene u ruralnom području, jer smatramo da bi ih trebalo dodatno edukovati i obučiti za određene oblike preduzetništva", poručuje Latinovićeva.

Ona dodaje da danas više ne postoji klasična podjela rada između žena i muškaraca, tim prije jer se pokazalo da i žene mogu obavljati veoma odgovorne i složene poslove, za koje su nekada bili predodređeni samo muškarci.

"Danas su žene dobri političari, menadžeri i stručnjaci u mnogim ekonomsko-socijalnim oblastima društva", rekla je Latinovićeva, koja je danas bila jedan od uvodničara na predstavljanju izvještaja "Žene na tržištu rada u BiH" koji je održan u hotelu "Evropa" u Sarajevu.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u saradnji sa projektom "Unapređenje istraživanja tržišta rada", koji finansira EU, realizovala je izvještaj koji je kreiran s ciljem izrade detaljne statistike o potrebama tržišta rada, te zastupljenosti žena na njemu.

Izvještaj je obuhvatio oko 2.600 poslodavaca, od kojih se gotovo 80 odsto odnosi na mala preduzeća na nivou BiH, a realizovan je u saradnji sa zavodima za zapošljavanje Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije