Tržište

Pratite nas na Google news

Euforija zbog zlata: Poljska helikopterima iz Londona vratila 100 tona

Euforija zbog zlata: Poljska helikopterima iz Londona vratila 100 tona
Foto: Pixabay | Euforija zbog zlata: Poljska helikopterima iz Londona vratila 100 tona
N.N.

Latinska poslovica kaže da kad zlato govori, elokventnost je nemoćna, međutim ne i ovih dana kada liderima istočne Evrope zlato ne izlazi iz usta.

Euforija je na visokom nivou pa čak i mađarski premijer Viktor Orban povećava udjele kako bi zemlja povećala svoje rezerve.

Bloomberg piše da su se usljed geopolitičkih napetosti prve za diverzifikaciju rezervi odlučile Rusija i Kina, a motivi SAD-a u ovom djelu Evrope mogu varirati.

U Slovačkoj pak premijer Robert Fico apeluje na parlament da prisili centralnu banku da vrati zalihe zlata pohranjene u Ujedinjenom Kraljevstvu. Uplašilo ga je što je nedavno Banka Engleske odbila vratiti Venecueli njezine zalihe zbog političkih razlika.

"Međunarodni partneri mogu vas izdati. Uvjeren sam da, u slučaju da se nešto dogodi, nećemo vidjeti ni gram tog zlata. Zato je bolje da to učinimo što je prije moguće", rekao je Fico i podsjetio sve kako je 1938. Adolf Hitler pomoću pakta Francuske, Britanije, Italije i Njemačke anektirao komad teritorija koji je tada pripadao Čehoslovačkoj.

Zbog Brexita i globalne ekonomske krize Fico se ne može oteti utisku da je slovačko zlato u ozbiljnoj opasnosti.

Politički ekonomista iz Zagreba Vuk Vuković objasnio je kako je zlato simbol.

"Kada ga država kupuje, ljudi to vide kao znak ekonomske suverenosti", kazao je Vuković na osnovu aktualnih događaja.

S druge strane predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je centralnoj banci naredio da poveća rezerve i požuri s kupovinom devet tona zlata jer "vidimo u kojem se smjeru kreće svjetska kriza".

Svjetska banka je na to odgovorila da se Srbija "plaši" Brexita, niskih kamata i globalne nesigurnosti.

Među zemljama koje su se "uspaničarile" su i Poljska i Rumunija. Prva je uspjela zlato vratiti kući iz Ujedinjenog Kraljevstva te je trenutno vodeća u regiji po količini rezerva, dok su isti planovi Rumunije trenutno u zastoju nakon svrgavanja vlade.

Pomoću aviona, helikoptera, kamiona i specijalne policije čak 100 tona zlata vraćeno je u Poljsku tokom osam noćnih letova. Rezerve u Banci Engleske spremljene su još od Drugog svjetskog rata usljed straha da će pasti u ruke nacista. Cijela misija prenosa bila je tajna, a guverner poljske centralne banke Adam Glapinski potvrdio je da je zlato sada sigurno i zaključano, piše Metro.

(vecernji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije