Tržište

Evro oslabio prema dolaru, bitcoin se stabilizovao

Evro oslabio prema dolaru, bitcoin se stabilizovao
Foto: Arhiva/Ilustracija | Evro oslabio prema dolaru, bitcoin se stabilizovao

Dolar se neznatno povukao sa prošlonedeljnog maksimuma prema rizičnijime valutama, osjetljivim na izglede rasta u Aziiji, jer je zabrinutost zbog omikron soja kovida popustila, dok je prema evru ojačao usljed očekivanje da će inflacija dovesti do podizanja referentne kamatne stope u SAD.

Australijski i novozelandski dolar su se oporavili od velikog pada u petak, pošto su preliminarna zapažanja iz Južne Afrike da pacijenti zaraženi omikronom imaju relativno blage simptome uticala na popravljenje tržišnog raspoloženja.

Australijska valuta je ojačala za 0,3 odsto na 0,7023 američkih dolara sa 13-mjesečnog minimuma, dok se novozelandski dolar popeo za 0,2 odsto na 0,6756 američkih dolara, oporavljajući se takođe od pada na najniži nivo u posldednjih 13 mdeseci koji je dotakao u petak, prenosi Rojters.

Japanski jen je skliznuo za 0,1 procenat na 113 dolara uz oprezno vedrije raspoloženje, koje je podložno promjenama u iščekivaju novih vijesti o omikronu i podacima o inflaciji i SAD koji treba da budu objavljeni u petak.

O omikronu se zna prilično malo, ali neka premilinarna zapažanja u Južnoj Africi ukazuju na to da zaraženi imaju relativno slabije simptome u poređenju sa talasima ranijih varijanti virusa.

Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je za CNN da "izgleda da ne postoji visok stepen opasnosti".

Evro je pao za 0,2 odsto na 1,1289 dolara, a britanska funta je ostala stabilna na 1,3234 dolara.

Indeks američkog dolara počeo je sedmicu prema korpi rivalskih valuta na nivou od 96,211 poena.

Kineski juan se zadržao na 6,3700 juana za dolar, čak i nakon spekulisanja državnih medija o ublažavanju monetarne politike, pošto investitori računaju da će kineski trgovinski suficit pružiti podršku domaćoj valuti.

U fokusu investitora će ove sedmice biti sastanci centralne banke Australije i Kanade, kao i podaci o američkoj inflaciji, koji bi mogli da pruže jasniju sliku o izgledima referentne kamate u Sjedinjenim Državama.

Kriptovalute su se stabilizovale jutros nakon pada tokom vikenda, pri čemu se bitcoin trguje na nivou od oko 49.000 dolara. Najveća kriptovaluta na svijetu po tržišnoj kapitalizacij pala je u subotu za više od 10 odsto, na najniži nivo blizu 43.000 dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije