Tržište

Evro u usponu, dolar i švajcarski franak oslabili

Evro u usponu, dolar i švajcarski franak oslabili
Foto: Pixabay | Evro u usponu, dolar i švajcarski franak oslabili

LONDON - Evro je porastao danas, dok su valute koje se smatraju "sigurnim utočištem", poput švajcarskog franka, jena i američkog dolara, oslabile.

Investitori iščekuju dalji razvoj ukrajinske krize, nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog slanja trupa u otcjepljene regione na istoku Ukrajine.

Jedinstvena valuta evrozone je ojačala za 0,1 posto u odnosu na dolar, na 1,1340 dolara, oporavljajući se od jučerašnjeg pada na najniži nivo od 14. februara, na 1,1286 dolara, izvještava Rojters.

Pojedini analitičari smatraju da će ukrajinska kriza uticati na odluke Evropske centralne banke (ECB) na sednici u martu o monetarnoj politici i povlačenju programa kupovine obveznica.

Ruska rublja je pala prema dolaru za 0,9 procenata na 79,38 rubalja za dolar.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, spustio se za 0,1 odsto na 96,949 poena.

Novozelandski dolar je skočio za 0,8 posto, pošto je centralna banka Novog Zelanda podigla referentnu kamatu i najavila potencijalno dodatno povećanje stope ako bude potrebno.

Valute koje važe za "sigune luke" u kriznim vremenima blago su skliznule nakon jačanja prethodnih dana, izazvanog zabrinutošću zbog eskalacije ukrajinske krize, mada analitičari kažu da i dalje vlada potražnja za njima.

Švajcarski franak je oslabio za 0,1 procenat prema evru na 1,0435 franaka, nakon što je prethodnog dana dostigao najviši nivo od 22. februara, od 1,0335.

Japanski jen je pao prema evru za 0,5 odsto na 130,47 jena. Prethodnog dana je prema jedinstvenoj valuti zabilježio najviši kurs od 3. februra, od 129,34 jena za evro.

Norveška kruna, osjetljiva na kretanje cijena nafte, blago je napredovala u odnosu na evro na 10,0475 kruna, a ojačala je i švedska kruna za 0,1 procenat prema valuti evrozone nakon što je zamjenik guvernera Riksbanke, Martin Floden, saopštio u ponedeljak da centralna banka verovatno neće povećati kamatne stope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije