Tržište

Pratite nas na Google news

Evropljani sve češće odlažu odlazak u penziju

Evropljani sve češće odlažu odlazak u penziju
Foto: N.N. | Evropljani sve češće odlažu odlazak u penziju
N.N.

Građani Evropske unije starosti između 55 i 64 godina imaju veću stopu zaposlenosti nego mlađe kategorije stanovništva, saopštio je Eurostat.

Oko 65% muškaraca i 52% žena starijih od 55 godina radi, a kancelarija EU zadužena za statistiku navela je da je najupečatljiva činjenica to što se ova stopa zaposlenosti uvećava u proteklih 15 godina, prenosi bankar.me.

Eurostat dodaje i da svjetska ekonomska kriza nije uticala na stope (ne)zaposlenosti najstarijih stanovnika Unije, te da se konzistentno uvećava u svim državama sem Grčke.

Stopa zaposlenosti starijih od 55 godina se od 2003. godine do sada u Sloveniji i Bugarskoj udvostručila, a da se u Slovačkoj uvećavala još brže (2.2 puta).

Najviše zaposlenih najstarijih građana je u Švedskoj, Njemačkoj i danskoj – po 70%, dok je Rumuniji, Hrvatskoj, Poljskoj, Sloveniji i Grčkoj ispod 50%.

Istraživanje ukazuje i da sve više Evropljana starijih od 65 godina ostaje da radi nakon sticanja uslova za penziju, tako da je na primjer više od četvrtine Estonaca starih između 65 i 74 godine u radnom odnosu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije