Tržište

Evropske berze porasle nakon sedam dana pada

Evropske berze porasle nakon sedam dana pada
Foto: N.N. | Evropske berze porasle nakon sedam dana pada

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica su porasle, prekinuvši negativni niz koji je trajao sedam dana, a najviše su ojačali financijski, tehnološki i energetski sektor.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,4 odsto, nakon što je klizio sedam dana zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,05 odsto, na 7.373 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 odsto, na 13.020 bodova, a pariški CAC 0,30 odsto, na 5.315 bodova.

Uspon indeksa zahvaljuje se oporavku cijena dionica u sektorima koji su posljednjih dana bili pod najvećim pritiskom – finansijskom, rudarskom, tehnološkom i energetskom.

Pozitivno na tržišta utiče stabilizacija cijena nafte nakon pada četiri dana zaredom.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 15-ak centi, na 62,00 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio pet centi, na 55,35 dolara.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija. Cijena dionice Bouyguesa skočila je gotovo 4 odsto, nakon što je ta francuska telekomunikaciona kompanija objavila bolje kvartalne rezultate nego što se očekivalo.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,5 odsto, na 22.351 bod.

(NN/bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije