Tržište

Evrozona moguće dobija još jednu članicu

Evrozona moguće dobija još jednu članicu
Foto: Pixnio | Evrozona moguće dobija još jednu članicu

GENT - Bugarska ima realne šanse da se pridruži Evrozoni 2025. jer će moći da ispuni sve uslove za članstvo.

To je rekao ministar finansija Asen Vasilev poslije neformalnog sastanka ministara ekonomije i finansija u Gentu prošle nedjelje.

"Pratimo plan za evro", rekao je Asen Vasilev, ministar finansija u Bugarskoj, nakon sastanka sa Kristin Lagard iz Evropske centralne banke (ECB), predsjednikom Evrogrupe Paskalom Donahjuom, komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem i komesarom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom u petak.

"Sve prognoze – i Evropske komisije i ECB pokazuju da će posljednji kriterijum koji nismo ispunili – kriterijum inflacije – biti ispunjen 2024. godine, čime se članstvo otvara 2025. godine", dodao je Vasilev, a prenio medija centar Ministarstva finansija.

Prema njegovim riječima, pridruživanje Evrozoni zahtjeva stabilno političko okruženje i regularnu vladu, što znači da bi rotacija vlade između vladajućih formacija – Nastavljamo promjene – Demokratska Bugarska (PP-DB) i GERB – trebalo da se desi u martu. Premijer PP-DB Nikolaj Denkov prepustio bi tu funkciju sadašnjoj ministarki unutrašnjih poslova Mariji Gabrijel (GERB), prenosi "Euractiv".

"Cijeli zakonodavni program je već usvojen, odnosno od sada nemamo zakonskih prepreka. Ostaje samo zakon o usvajanju evra, koji je trenutno u konsultaciji sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom", prokomentarisao je Vasilev.

Ministar finansija je dodalo da je Bugarska prošle godine imala deficit od 2.2 odsto, što je u granicama dozvoljenog.

"Ove godine smo ponovo u kriterijumima, da bismo mogli da nastavimo finansijsku politiku i intenzivan rad na uvođenju evra neophodna je politička stabilnost", rekao je on. Odgovarajući na pitanje, ministar finansija je rekao da ECB i EK predviđaju prosječnu godišnju inflaciju ove godine oko tri odsto.

Prije mjesec dana, Denkov je nagovijestio da Bugarska možda neće ući u Evrozonu 1. januara 2025, već 1. jula iste godine. Razlog je taj što ECB može dati zemlji još nekoliko mjeseci da svoju inflaciju stavi pod kontrolu, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije