Tržište

FED istražuje digitalni dolar i njegov uticaj na monetarni sistem

FED istražuje digitalni dolar i njegov uticaj na monetarni sistem
Foto: N.N. | FED istražuje digitalni dolar i njegov uticaj na monetarni sistem
Agencije

​Sistem Federalnih rezervi Sjedinjenih Država istražuje razvoj digitalne valute centralne banke (CBDC) i koja pitanja i rizici mogu da se pojave.

Predsjednik Odbora Federalnih rezervi Džerom Pauel je pružio odgovor na pitanje da li Federalne rezerve planiraju da lansiraju nacionalnu digitalnu valutu američkim predstavnicima Frenč Hilu i Bil Fostersu, o čemu je 20. novembra tvitovao finansijski reporter Zahari Varmbrodta, prenosi Cointelegraph.

Pauel je u pismu iznio stavove Federalnih rezervi o stvaranju CBDC-a, naglašavajući da, iako agencija trenutno ne razvija CBDC, procijenila je i nastavlja da procjenjuje troškove i koristi takve inicijative.

Pauel je otkrio da agencija provodi sopstvene eksperimente u manjim razmjerama, kako bi stekla praktično iskustvo i bolje razumjela mogućnosti i ograničenja CBDC-a.

Pauel je rekao da pre izdavanja CBDC-a, Federalne rezerve moraju da se pozabave brojnim pravnim pitanjima, uključujući monetarnu politiku i politiku plaćanja, finansijsku stabilnost, nadzor i operativna pitanja i njihovu ranjivost na visokotehnološke napade. Pauel je nastavio:

„Ako je dizajniran da bude finansijski transparentan i pruži zaštitne mere protiv nezakonitih aktivnosti, CBDC opšte namjene bi mogao da se zamisli da za Federalne rezerve vodi evidenciju svih podataka o plaćanju koristeći digitalnu valutu […], a ponekad pokreće pitanja vezana za privatnost podataka i sigurnost informacija.”

Na kraju, Pauel je napomenuo da treba razmotriti brojne karakteristike dizajna za razvoj CBDC-a, uključujući upravljanje nepostojećim zalihama ove valute, neophodnost platnog sistema Federalnih rezervi za obavljanje transakcija i pitanje anonimnosti u pogledu da posjeduju i šalju CBDC.

FED

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije