Tržište

Fabrika čokolade uskoro u Novom Sadu

Fabrika čokolade uskoro u Novom Sadu
Foto: Ilustracija | Fabrike čokolade uskoro u Novom Sadu

NOVI SAD - Vodeći svjetski proizvođač čokolade i kakaa visokog kvaliteta "Beri Kalebo" iz Švajcarske narednih mjeseci počeće izgradnju fabrike u Novom Sadu.

To je danas izjavio generalni menadžer „Beri Kalebo“ za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera nakon potpisivanja ugovora o otuđivanju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije i ugovora o sredstvima podsticaja, u Gradskoj kući u Novom Sadu.

"Ovde nije reč o masovnom zapošljavanju, već o kapitalno-intenzivnoj investiciji izvoznog karaktera. Novi Sad je dobio jedan od najvećih svetskih brendova u oblasti proizvodnje čokolade, firmu koja ima svetski premijum brend, i ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je naglasio da je jedan od bitnih razloga da ovaj švajcarski gigant odabere baš Novi Sad jesu ljudski resursi.

“Velika je stvar što je već uspostavljena saradnja kompanije sa Univerzitetom, odnosno Tehnološkim fakultetom. Za nas je dobitna kombinacija saradnja nauke i obrazovanja sa privredom i proizvodnjom”, ocijenio je Vučević.

Ministar privrede Goran Knežević kaže da dolazak ovako moćne firme predstavlja još jednu potvrdu da je Srbija dobro mjesto za ulaganje, te da to, kako kaže, potvrđuju rezultati postognuti u ekonomiji.

„Ove godine očekujemo preko 4 milijarde evra direktnih stranih investicija, rast bruto društvenog proizvoda između 3,5 i 4 procenta, kao i pad stope nezaposlenosti na ispod 10 procenata. Ako uzmemo u obzir da je, pre samo par godina, stopa nezaposlenosti bila 26 procenata, reč je o velikom uspehu koji prati povećanje plata i penzija od novembra. Očekujem da će to uticati na povećanje životnog standarda građana“, rekao je Knežević.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić objasnio je da su ugovori, koji su danas potpisani, zasnovani na zaključcima Vlade kojima je ova investicija prepoznata kao investicija od značaja za Republiku Srbiju.

“Kompaniji „Beri Kalebo“ prenjeli smo zemljište od 2 hektara i 9 ari, koje se nalazi na Zrenjaninskom putu u postojećoj industrijskoj zoni, bez naknade, a oni su se obavezali da investiraju u izgradnju fabrike čokolade primjenom najmodernijih tehnologija, da zaposle preko 100 ljudi na neodređeno vrijeme, i da finansiraju materijalna i nematerijalna sredstva sa 45 miliona evra”, rekao je Vorkapić.

Generalni menadžer ove švajcarske kompanije za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera izjavio je da je Novi Sad “pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumijevanja potreba te kompanije”.

“Od danas ulazimo u sljedeću fazu investicije i narednih mjeseci može se očekivati početak građevinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije”, rekao je Kamera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije