Tržište

Facebook aktivira kriptovalutu već u januaru

Facebook aktivira kriptovalutu već u januaru
Foto: Facebook | Facebook aktivira kriptovalutu već u januaru

Facebook i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, piše Financial Times, pozivajući se na tri upućena izvora.

Kompanija Facebook je prošle godine u junu predstavila svoju kriptovalutu pod nazivom Libra, da bi ona potom bivala odložena u nedogled.

Poslije svih prepreka, ona bi mogla konačno da ugleda svjetlost dana, i to početkom naredne godine.

Kako tvrdi Financial Times, troje neimenovanih ljudi je uključeno u ovaj projekat, što sugeriše da će Libra biti limitirana verzija onoga što je Facebook originalno zamislio.

Ona je prvobitno trebalo da predstavi nekoliko digitalnih novčića, dok bi neke od njih predstavljale fizičke valute kao na primjer američki dolar, dok bi druga bila sačinjena od svih novčića.

Sada, Libra bi navodno trebalo da predstavi samo jednu valutu, onu koja je povezana s američkim dolarom.

Ipak ona će imati veliku konkurenciju pošto su iste postale veoma popularne, te kompanije kao Coinbase, Tether Limited i Paxosimaju svoju verziju iste, a njihovo tržište ide od stotinu miliona do čak milijarde dolara.

Poenta tih digitalnih novčića je da predstavi stabilnu valutu, za razliku od kriptovaluta kao što je Bitkoin.

Da bi stigla do te pozicije, Libra je morala da ukine partnerstva sa brojnim kompanijama, izdvaja se najviše Pej Pal, te je isto tako morala da angažuje nove ljude u upravi, kao što je trenutni predsjednik kompanije Stjuart Levi.

Mnoge centralne banke i regulatori su bili zabrinuti zbog ove valute, te je zbog tog razloga i promijenjena odluka da to bude samo digitalni novčić koji je u vezi s američkim dolarom.

Pretpostavlja se da će Facebook uskoro predstaviti i Libra "novčanik" koji se originalno zvao Kalibra, da bi u maju ove godine promijenio ime u Novi. Uz pomoć istih, moći ćete preko aplikacije da šaljete i primate Libra tokene, i to preko Messenger i WhatsApp aplikacija.

Član odbora ECB-a Fabio Panetta, govoreći na konferenciji za budućnost platnog prometa koju je sazvala Bundesbank, tvrdi da predstojeća revolucija u plaćanjima "zahtijeva od nas da budemo spremni da ponovo pronađemo suvereni novac".

ECB prikuplja podršku za stvaranje digitalnog evra, s više eksperimenata koji su u toku na tržištima EU i širom svijeta.

U Evropi su ECB i nacionalne centralne banke započele preliminarne eksperimente kroz četiri radna toka.

Govoreći na istoj konferenciji, njemački ministar finansija Olaf Scholz pozvao je centralnu bankarsku zajednicu da ubrza tempo.

"Na digitalnom evru mislim da bi trebalo mnogo raditi. To je mjesto na kojem bi trebalo da čekamo i vidjeti, primjećuje Scholz.

(Financial Times)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije