Tržište

Facebook uvodi sopstvenu kriptovalutu

Facebook uvodi sopstvenu kriptovalutu
Foto: Ilustracija | Facebook uvodi sopstvenu kriptovalutu
N.N.

Facebook želi da stvori digitalnu valutu koja će njegovim korisnicima omogućiti jefino i sigurno plaćanje bez obzira na to da li imaju ili nemaju bankovni račun.

Testiranje valute zvane GlobalCoin započeće do kraja godine, a detalji planova trebalo bi da budu objavljeni na ljeto.

Osnivač Facebooka Mark Zakerberg već je prošlog mjeseca razgovarao s guvernerom britanske centralne banke Markom Karnijjem o rizicima i prilikama koje sa sobom nosi lansiranje digitalne valute.

Kompanija takođe pregovora s kompanijama za prenos novca, uključujući Western Union, kako bi dogovorili što jeftinije i brže načine slanja i primanja novca za građane bez bankovnog računa.

Navodno pregovaraju i s brojnim internetskim trgovcima kako bi ih potakli da prihvate Facebookovu valutu kao sredstvo plaćanja u zamjenu za niže transakcione naknade.

Facebook je u posljednjih nekoliko godina u više navrata izazivao skandale neprimjerenim odnosom prema ličnim podacima korisnika, te će regulatori vjerovatno vrlo pažljivo motriti lansiranje njegove kriptovalute.

Početkom maja američki Senat i odbor za bankarstvo napisali su otvoreno pismo Zakerbergu, pitajući ga kako će valuta funkcionisati, kakvu će zaštitu nuditi potrošačima te kako će podaci biti zaštićeni.

Predstavnici Facebooka već su razgovarali s američkim ministarstvom finansija o procesu provjere identiteta i smanjenju rizika pranja novca.

Kompanija je već prije deset godina kreirala virtuelnu valutu Facebook Credits, koja je korisnicima omogućavala kupovinu proizvoda u aplikacijama na njenoj stranici za društveno umrežavanje. Projekat je obustavljen nakon manje od dvije godine jer nije privukao dovoljno korisnika.

(Tportal.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije