Tržište

Farmaceute boli najniža cijena usluga

Farmaceute boli najniža cijena usluga
Foto: N.N. | Farmaceute boli najniža cijena usluga

TUZLA - Farmaceuti iz privatnih i javnih apoteka u Tuzlanskom kantonu i dalje traže povećanje naknade po izdatom receptu s esencijalne liste, a još im, kako poručuju, preostaje samo razgovor s premijerom TK prije radikalnih mjera.

Resorna ministrica je kazala da novca za njihove zahtjeve nema.

Cijena usluge rada za izdati recept u više od 50 apoteka u TK je jedna KM s PDV-om. U drugim kantonima ta cijena je od 1,50 pa nadalje, plus PDV. Tuzlanski farmaceuti zahtijevaju izjednačenje jer zajedno s farmaceutima iz Kantona Goražde imaju najnižu cijenu usluge.

"Tražimo da se poveća cijena usluga za izdavanje recepata s esencijalne liste, da se uvedu i kod nas elektronski recepti jer smo jedini kanton koji to nema i da sve usluge koje mi pružamo pacijentima, a imamo ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK, dovedu na nivo plaćanja koji imaju i ostali kantoni", ponovila je zahtjeve farmaceuta Amela Gazibegović, njihova predstavnica u TK.

Ona naglašava da farmaceuti traže ravnopravan status s ostalima, ali i to da žele da ih tretiraju kao radnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer su oni prvi bedem na koji dolaze pacijenti po lijekove, informacije, savjete.

Povećanje cijene usluge po isporučenom receptu s esencijalne liste lijekova s marku na 1,75 KM koštalo bi oko 1,7 miliona KM.

Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK, kaže da je Zavod negativno poslovao u prvoj polovini godine.

"Mislim da nećemo imati sredstava da ispunimo njihov zahtjev", kazala je Čolićeva.

Na pitanje novinara šta će biti ako dođe do protesta, ministrica je kazala: "O tom-potom". Tuzlanski kanton najmnogoljudniji je u Federaciji, a dobija najmanje recepata, tvrde farmaceuti. Godišnje oko 2,1 milion recepata je na raspolaganju, odnosno od četiri do šest recepata po osobi za cijelu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije