Tržište

Federaciji BiH za nova radna mjesta 32 miliona dolara

Federaciji BiH za nova radna mjesta 32 miliona dolara
Federaciji BiH za nova radna mjesta 32 miliona dolara

SARAJEVO - Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača razgovarao je sa predstavnicima Svjetske banke u BiH, Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH /FBiH/ i kantonalnih službi za zapošljavanje povodom najave projekta "Program podrške zapošljavanju u BiH", za šta će ovom entitetu biti alocirano 32 miliona dolara.

Savjet ministara BiH je na posljednjoj sjednici podržao inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 55 miliona dolara započne novi projekat zapošljavanja u BiH, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Projekat će biti realizovan od 2016. do 2020. godine i imaće dva cilja - povećanje zaposlenosti mladih i lica koja teško dolaze do posla u privatnom sektoru i unapređenje usluga posredovanja u zapošljavanju koje pružaju službe za zapošljavanje.

U FBiH inicijalno je planirano zapošljavanje od 25.000 do 30.000 lica tokom četiri godine. Projekat će direktno provoditi Federalni zavod za zapošljavanje u saradnji sa kantonalnim službama, dok će Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH vršiti nadzor.    

Drljača je istakao da će 95 posto sredstava biti usmjereno na aktivne mjere zapošljavanja, te da je ovo jedan od najvećih projekata zapošljavanja u BiH, uzimajući u obzir visinu planiranih sredstava i očekivani broj zaposlenih.

On je naglasio da je važno da svi učesnici projekta daju maksimalan doprinos njegovoj uspješnoj realizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije