SP Qatar 2022.

Tržište

Finansijska pomoć proizvođačima sunkcokreta

Finansijska pomoć proizvođačima sunkcokreta
Foto: Ilustracija | Finansijska pomoć proizvođačima sunkcokreta
Agencije

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima suncokreta u ovoj godini, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice.

Uredba je donesena jer je potrebno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posljedice trenutne situacije uzrokovane rastom cijena i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na današnjoj sjednici donesena je i uredba o ograničenju visine razlike u otkupnoj cijeni suncokreta s ciljem da se zaštiti tržište i spriječe deformacije u formiranju cijene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cijene jestivog suncokretovog ulja.

To je izuzetno važno za snabdijevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Vlada je donijela i izmjene odluke o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana, kako bi se spriječile moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svjetskom tržištu i dalje prouzrokuje prijetnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije