Tržište

Fon der Lejen: Deblokada Crnog mora najvažnija stvar

Fon der Lejen: Deblokada Crnog mora najvažnija stvar
Foto: Twitter | Fon der Lejen: Deblokada Crnog mora najvažnija stvar
Tanjug

​DAVOS - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen uputila je danas poziv Moskvi za razgovore, kako bi se omogućio izvoz ukrajinske pšenice koja stoji u lukama kao rezultat ruske morske blokade.

"Najvažnije je odblokirati Crno more. Ovo je poziv Rusiji", rekla je fon der Lejen u intervjuu za Rojters na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Ona je ocijenila da se kriza hrane približava punom brzinom i da je potrebna neka vrsta dijaloga sa Moskvom da bi se "otključalo" 20 miliona tona pšenice blokirane u Ukrajini.

"Ne može biti ruski interes da zbog Rusije ljudi umiru od gladi u svijetu", navela je fon der Lajen i dodala da je potrebno pronaći rješenje za stvaranje koridora za transport hrane.

Rusija i Ukrajina zajedno učestvuju sa skoro jednom trećinom u svjetskoj ponudi pšenice, a Ukrajina je takođe veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i ulja od repice.

Fon der Lajen je ocenila da bi Evropska unija trebalo da pojača sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju pružanjem olakšica poljoprivrednicima za druge useve ili za povećanje proizvodnje pšenice.

Što se tiče finansiranja obnove Ukrajine nakon rata, kaže da EU razmatra korišćenje zamrznutih sredstava ruske centralne banke i ruskih oligarha.

"Osnovni osjećaj za pravdu nam govori da treba da sagledamo i razmotrimo to", rekla je ona.

Baltičke zemlje pozivaju na konfiskaciju ruske imovine, uključujući rezerve centralne banke Rusije od 300 milijardi dolara, ali je nejasno da li bi takav postupak EU bio zakonit.

Ukrajina je 3. maja procijenila sredstva za obnovu zemlje na 600 milijardi dolara.

"Nije to trivijalna stvar...razaranje Ukrajine je učinjeno potpuno neopravdanim ratom Rusije, i stoga, ako ceo svet pomogne u obnavljanju Ukrajine, Rusija bi takođe trebalo da podnese pošten deo tog troška", dodala je fon der Lejen.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije