Tržište

Forma dominira ispred suštine

Forma dominira ispred suštine
Forma dominira ispred suštine

BANJALUKA - Uprkos blagom poboljšanju nivoa korporativnog upravljanja u RS, kompanije i dalje najčešće to doživljavaju kao dodatnu zakonsku obavezu, a ne kao mehanizam koji će poboljšati poslovanje društva.

Zaključak je to istraživanja o korporativnom upravljanju u RS, koje je prošlog mjeseca sprovela Banjalučka berza na uzorku od 16 kompanija sa službenog berzanskog tržišta, isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

Iako je korporativno upravljanje u RS dobilo ukupno nedovoljnu ocjenu od 64,4 odsto (sve ispod 70 odsto se smatra lošim), koja je čak niža od prošlogodišnjih 65,7 odsto, u Banjalučkoj berzi kažu da je taj pad isključivo posljedica promjene uzorka anketiranih kompanija i postavljenih pitanja.

"Kada bi se neutralisala ta dva faktora, ocjene bi bile veće, tako da možemo reći da je nastavljen višegodišnji trend napretka, koji ipak još nije dostigao zadovoljavajući nivo. Kompanije su generalno povećale znanja o korporativnom upravljanju, ali tome pristupaju kao pravnom pitanju poštivanja regulative, a ne kao ekonomskom rješenju u smislu povećanja efikasnosti", istakao je Nebojša Vuković, vođa istraživačkog tima Banjalučke berze.

On napominje da se radilo o anketiranju kompanija sa službenog berzanskog tržišta, koja po pravilu posluju transparentnije, dok bi ukupni rezultati, pretpostavlja, bili daleko lošiji da su u istraživanje uključena i društva sa slobodnog tržišta.

Najbolju pojedinačnu ocjenu od 68,4 odsto anketirane kompanije su dobile za posvećenost principima korporativnog upravljanja na način da su uglavnom usvojile zakonom propisane standarde, dok su samo dva društva usvojila vlastite kodekse. Najslabiju ocjenu od 57,2 odsto dobile su za reviziju i sistem internih kontrola, gdje su kao najčešće identifikovani problemi navedeni nepostojanje interne kontrole, njihova "zavisnost" i nepostojanje internih pravila rotacije eksternog revizora.

"Većina anketiranih društava nema uspostavljen efikasan sistem upravljanja rizicima", naglasio je Vuković.

Branko Kecman, direktor banjalučkog brokerskog društva "Advantis broker", kaže da većina kompanija u RS još nije prepoznala da bi primjenom dobrih praksi korporativnog upravljanja unaprijedila vlastito poslovanje i lakše došla do potrebnog kapitala.

"Preduzeća koja ne rade na sebi neće privući investitore u akcije i obveznice i teže će prebroditi period ekonomske krize u kojoj je potreba primjene principa korporativnog upravljanja još izraženija, jer ovo vrijeme zahtijeva trostruko veće znanje nego period prosperiteta. Naprosto, kroz primjenu principa korporativnog upravljanje preduzeća, između ostalog, uređuju svoje interne kontrole i internu reviziju kroz koju mogu smanjiti troškove i povećati efikasnost i produktivnost", istakao je Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije