Tržište

Fortenova objavila ponude za preuzimanje TPDC Sarajevo i INIT-a

Fortenova objavila ponude za preuzimanje TPDC Sarajevo i INIT-a
Foto: Ilustracija | Fortenova objavila ponude za preuzimanje TPDC Sarajevo i INIT-a

Nakon što je nedavno izvršila prenos vlasništva sa starog Agrokora na Fortenova grupu, Fortenova Zagreb je objavila tender ponude za potpuno preuzimanje dioničkih društava TPDC Sarajevo i INIT (Institut za informacione tehnologije) Sarajevo.

U TPDC Sarajevo Foretnova grupa je vlasnik 50,9999 % dionica, a ponudila je otkup preostalih dionica po cijeni od 3,00 KM po jednoj dionici, što predstavlja 3% od nominalne vrijednosti dionica.

U INIT-u Fortenova ima udio od 67,0 odsto a za svaku dionicu u tender ponudi spremna je platiti 42,70 KM, što predstavlja 42,70% od nominalne vrijednosti dionica.

I dok su u INIT-u među 20 dioničara, preostali vlasnici fizička lica, u slučaju TPDC Sarajevo, udjele imaju investicioni fondovi ZIF "PROF-PLUS" d.d. Sarajevo, ZIF CROBIH FOND d.d. Mostar, ZIF "BIG-Investiciona grupa" d.d. Sarajevo i OIF LILIUM GLOBAL, dok je na zaštitnom računu Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina skoncentrisano 26,3 odsto dionica. Riječ je o vlasničkom udjelu koje je stekao BLBH Invest iz Beča.

Tender ponude će trajati u narednih 28 dana.

(Indikator.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije