Tržište

Freixenet - pjenušci koji će vas osvojiti od prve kapi

Freixenet - pjenušci koji će vas osvojiti od prve kapi
Foto: N.N. | Freixenet - pjenušci koji će vas osvojiti od prve kapi

Drugi međunarodni sajam ugostiteljstva i ugostiteljske opreme "In Horeca", održan u Sarajevu 15. i 16. juna, predstavio je posjetiocima mnoštvo noviteta iz branše.

Bogatstvo ukusa i raznolikost portfolija posebno su se isticali na štandu kompanije "G3 Spirtis", koja je  ovom prilikom predstavila novitet iz svog portfolija -  špansko pjenušavo vino Freixenet, koje se prvi put nalazi na tržištu naše zemlje.

Posebnu atrakciju festivala predstavljala je zanimljiva prezentacija gospodina Petra Protića o bogatoj istoriji proizvodnje pjenušaca u Španiji, ali i demonstracija "sabrage" tehnike otvaranja, odnosno otvaranja boce pjenušca sabljom.

"Otvaranje pjenušca sabljom nije jednostavna tehnika. Morate paziti na mnogo faktora. Ja ovo radim preko dvadeset godina i moglo bi se reći da sam profesionalac, ali nikada ne znate da li ćete 'sabrage' izvesti uspješno", izjavio je Protić nakon uspješnog "sabragea" prisutnima tokom degustacije.

Freixenet pjenušava vina, bogatog i punog ukusa, dolaze iz podruma nedaleko od katalonske prijestonice Barselone. Freixenet je najveći proizvođač sa preko 150 godina dugom tradicijom.

Višemjesečno, a u nekim slučajevima i višegodišnje odležavanje i zrenje Freixenetovih pjenušaca duboko u podzemnim podrumima je vrlo važno za kvalitet.

U svakom trenutku ispod zgrada Freixeneta leži oko 100 miliona boca. Freixenet pjenušci većinom su spravljeni od tri autohtone sorte, Xarello, Parelleda i Macabeo. Freixenet pjenušci prodaju se u 150 zemalja, a na našem tržištu nalaze se dvije najpopularnije marke.

Carta Nevada rađena je klasičnom metodom vrenja u boci. Blago žućkaste boje, savršene bistrine, postojanog perlanja i pjene, ovaj pjenušac će vam sigurno, jednom kad ga probate, postati omiljeni.

Cordon Negro spada u red najpopularnijih Freixenet pjenušaca. Prepoznatljiva crna boca daje mu dašak misterije. Nastaje tradicionalnim odležavanjem u boci od 18 do 24 mjeseca. Klasični brut, Cardon Negro će vas osvojiti punim i bogatim ukusom.

Čak i ako niste vrsni poznavalac pjenušaca, odlučite li se za bilo koji Freixenet pjenušac, nećete pogriješiti. Carta Nevada i Cordon Negro spadaju u red najukusnijih od prvog mjehurića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije