Tržište

Pratite nas na Google news

Galenika Crna Gora prijavila gubitak od 24,4 miliona evra

Galenika Crna Gora prijavila gubitak od 24,4 miliona evra
Foto: Ilustracija | Galenika Crna Gora prijavila gubitak od 24,4 miliona evra
Tanjug

PODGORICA - Kompanija "Galenika Crna Gora", koja je od sredine prošle godine u stečaju, prijavila je gubitak od 24,4 miliona evra, pokazuje posljednji finansijski izvještaj tog preduzeća, koje je djelimično u vlasništvu crnogorske države.

Minus od oko 328 hiljada evra napravljen je za sedam mjeseci prošle godine (januar-jul). Kompanija je prijavila i neraspoređenu dobit od 3,75 miliona evra, prenosi portal bankar.me, pozivajući se na pisanje lista Dan.

"U podacima Uprave za nekretnine može se vidjeti da 'Galenika Crna Gora' posjeduje vrijedne nepokretnosti u nekoliko crnogorskih opština - Danilovgradu, Herceg Novom, Kotoru i Podgorici. U bilansu stanja firme navodi se da posjeduje stalnu imovinu vrijednu 7,5 miliona evra", navodi se u tekstu.

Stečaj je 8. jula prošle godine uveo predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, jer nije bilo podnijetih zahtjeva za reorganizaciju kompanije, koja se bavila proizvodnjom lijekova. Stečaj je uveden na zahtjev Poreske uprave (PU) zbog duga koji je fabrika imala na ime neuplaćenih poreza i doprinosa u iznosu od oko 2,6 miliona evra.

Povjerioci su u stečajnom postupku prijavili ukupno oko devet miliona evra potraživanja, od čega se 2,5 miliona odnosi na potraživanja bivših radnika.

Neposredno prije prekida proizvodnje lijekova, u firmi je bilo šezdesetak radnika, ali ih je nakon pokretanja stečaja ostalo svega 43. Većinski vlasnik "Galenike Crna Gora" u stečaju, sa 75 odsto vlasništva, jeste istoimena beogradska firma, dok 25 odsto vlasništva ima crnogorska vlada, piše Dan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije