Tržište

Galenika: Strateško širenje portfolija i rast međunarodnog poslovanja

Galenika: Strateško širenje portfolija i rast međunarodnog poslovanja
Foto: Ustupljena fotografija | Galenika: Strateško širenje portfolija i rast međunarodnog poslovanja

SARAJEVO - Kompanija Galenika je tokom 2023. godine zabilježila strateško proširenje portolija proizvoda, povećanje broja međunarodnih certifikata za kvalitet, i dalju internacionalizaciju poslovanja.

Tokom prethodne godine, u Srbiji i tržištima regiona na kojima posluje, Galenika je registrovala 129 proizvoda, dok je 77 pušteno u promet. Kompanija je uvećala broj certifikata za najviši nivo standarda rada i proizvodnje, te je sada nosilac 18 domaćih i međunarodnih GMP, ISO i HACCP certifikata.

Pored Srbije, Galenika uspješno posluje na 20 međunarodnih tržišta, dok se u 2024. planira proširenje poslovanja na još 4 tržišta Evrope i MENA regiona.

Kao dio brazilske NC Grupe i uz strateško partnerstvo sa brazilskim farmaceutskim liderom – EMS, Galenika je tokom 2023. godine uspješno realizovala transfer tehnologije za 6 proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova, a u 2024. godini započeta je priprema za realizaciju transfera tehnologije za još 6 proizvoda.

"Bez obzira na izazove usljed globalnih okolnosti, Galenika je u 2023. godini uspješno obezbijedila proizvodnju i distribuciju svojih proizvoda na svim tržištima na kojima posluje. Kvalitet je osnovni preduslov Galenikine poslovne filozofije i jedan od stubova održive kulture našeg poslovanja i društvene odgovornosti. U 2024. godini Galenika ostaje strateški fokusirana na rast kroz visok kvalitet proizvoda, investicije, digitalnu transformaciju i dalju globalizaciju svog poslovanja", izjavio je Ricardo Vian Marques, generalni direktor Galenike.

Odgovorno poslovanje je na visokom mjestu prioriteta. U odnosu na 2022. godinu, u 2023. godini Galenika je smanjila količinu generisanog otpada za 20% i potrošnju vode za 4%.

U cilju obezbjeđenja maksimalne uštede i minimalnog gubitka vode, u martu 2024. godine planira se  završetak renoviranja internog vodovodnog sistema, investicija u koju je uloženo sedamsto hiljada eura.

U skladu sa potrebama modernog poslovanja, kompanija je udvostručila ukupan broj sati uloženih u obuke zaposlenih.

Kompanijska posvećenost razvoju ženskih liderskih potencijala i prepoznavanju vrijednosti različitosti, ukazuje i činjenica da 64% rukovodilaca u Galenici čine žene, što je za čak 17% više nego u 2022. godini.

Podrška zajednici u domenu dugoročnih projekata podizanja svijesti o prevenciji nije izostala ni tokom 2023. godine, dok inicijative ovog tipa kompanija nastavlja da širi i u zemljama regiona.

***

Farmaceutska kompanija Galenika osnovana je 1945. godine. Krajem 2017. godine, postala je dio NC Grupe (www.gruponc.net.br), koja obuhvata i EMS - najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u cijeloj Latinskoj Americi.

Galenika je na drugom mjestu po tržišnom učešću u Srbiji, a proizvodi generičke lijekove, dijetetske suplemente,  kozmetičke proizvode i medicinska sredstva.

Strategija Grupe jeste razvoj Galenike kao moderne i fleksibilne kompanije, fokusirane na istraživanja i razvoj, koja konstantno radi na unaprjeđenju svojih proizvoda za unaprjeđenje zdravlja i kvaliteta života, na zadovoljstvo korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije