Tržište

Gas "zapalio" novčanike za 29 odsto

Gas "zapalio" novčanike za 29 odsto
Foto: N.N. | Gas "zapalio" novčanike za 29 odsto

​SARAJEVO - Građanima Federacije BiH, među kojima i Kantona Sarajevo, majski račun za plin biće veći za 29 posto bez obzira na to što su kantonalne vlasti tražile od federalne vlade da se koriguje cijena ovog energenta.

Iz Vlade FBiH "Nezavisnim" su rekli da je nemoguće da se promijeni cijena plina, jer je kompanija "BH gas" u velikim gubicima i da s cijenom koja je bila do prije mjesec dana ne bi mogla pokriti troškove, a to bi je, kako ističu iz Vlade, dovelo u nezavidan položaj.

Međutim, vlast u Kantonu Sarajevo, ali i opozicione stranke, kritikuju Vladu FbiH i tvrde da ta vlada, koja je u tehničkom mandatu, nije trebala, a ni smjela da donese ovakvu odluku, koja će ugroziti građane.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS, na svom Facebook profilu napisao je da je to osveta SDA, dok Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture u KS, kaže da građani tog kantona zaslužuju da znaju kako je Vlada FBiH, koja je u tehničkom mandatu, donijela odluku kojom je Vladu KS dovela pred svršen čin.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, pak, tvrdi da dva kantonalna preduzeća "Sarajevogas" i "Toplane" imaju prevelike gubitke i da povećanjem cijene gasa "peglaju" svoje negativno poslovanje.

Međutim, Mandić tvrdi da to nije tačno, te da prije nekoliko mjeseci taj isti ministar nije želio ni da čuje za poskupljenje plina i da je pominjao mogućnost poskupljenja između tri i pet posto.

Podsjetimo, prošle sedmice su vlade FBiH i Kantona Sarajeva imale sastanak na kojem su pokušale dogovoriti smanjenje cijene plina, međutim, do dogovora nije došlo jer Vlada FBiH nije htjela odstupiti, uz tvrdnju da je nemoguće umanjiti cijenu plina u ovom trenutku.

Jasmin Salkić, direktor "BH gasa", u petak je rekao da je Vlada KS dočekala ovo poskupljenje nespremna, a već je bila upozorena da će doći do rasta ruske cijene plina.

"Ministar energije, industrije u rudarstva FBiH Nermin Džindić i ja smo do zadnjeg zareza obrazložili zašto je porasla cijena gasa. Prezentovali smo im i tabelarno i dijagramima koliko ruska cijena učestvuje u cijeni, koliko je transport kroz Mađarsku, Srbiju...", pojasnio je Salkić.

Iz "Sarajevogasa" su kazali da kubni metar ovog energenta od maja, po kalkulacijama koje su uradili u ovom preduzeću, košta 0,84 KM, a da je prije ovog poskupljenja koštao 0,673 KM.

Podsjetimo, "BH gas" je u januaru tražio povećanje cijena plina za 31,3 posto, ali je Džindić tada kazao da toliko poskupljenje ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Salkić je tada rekao kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije