Tržište

Gaši: Prihvaćeni razgovori s BiH nisu o ukidanju taksi

Gaši: Prihvaćeni razgovori s BiH nisu o ukidanju taksi
Foto: N.N. | Gaši: Prihvaćeni razgovori s BiH nisu o ukidanju taksi

PRIŠTINA - Portparolka prištinske vlade, Donjeta Gaši potvrdila je da je Kosovo pozitivno odgovorilo na zahtjev Bosne i Hercegovine za sastanak u okviru CEFTA-e u vezi taksi za robu iz Bosne i Srbije, ali je dodala da ti, kako je rekla, pregovori nemaju nikakve veze sa ukidanjem stopostotno uvećanih taksi, penijela je Koha onlajn.

"Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za sastanak o bilateralnim pitanjima u okviru CEFTA-e. Kosovo je odgovorilo pozitivno i vjerovatno će ministar trgovine na Kosovu prisustvovati sastanku u BiH krajem januara", rekla je.

Priština će, kazala je, saslušati njihove zahtjeve, ali će istovremeno braniti svoje stavove i principe.

"Dakle, to nema nikakve veze sa pregovorima o ovom pitanju, ali Kosovo će braniti svoju poziciju i principe odluke o taksama. Kosovo je dužno da poštuje ovaj oblik komunikacije u okviru CEFTA-e ˝, rekla je Gašijeva za Radio Slobodnu Evropu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je ranije danas da je Priština, prihvatila zahtjev za razgovor o ukidanju nametnutih taksi na proizvode iz BiH i Srbije, koje su 21. novembra povećane za 100 odsto.

      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije