Tržište

Gazprom najavljuje isporuke gasa u podzemna skladišta EU

Gazprom najavljuje isporuke gasa u podzemna skladišta EU
Foto: Arhiva/Ilustracija | Gazprom najavljuje isporuke gasa u podzemna skladišta EU
Srna

MOSKVA - Gazprom je spreman da nastavi isporuke prirodnog gasa u evropska podzemna skladišta (PSG) odmah pošto se dopune podzemna skladišta Ruske Federacije, izjavio je danas prvi čovjek ove ruske kompanije Aleksej Miler.

"Čim dopuniko naša PSG počećemo da punimo i evropska skladišta gasa.Nema sumnje da će to poboljšati sigurnost i stabilnost snabdijevanja gasom uoči predstojeće zime", rekao je Miler, prenosi TASS.

Gazprom ima svoja skladišta gasa i u Evropi, uključujući Austriju i Njemačku, potvrdio je Miler i dodao da je u ovom trenutku popunjenost tih skladišta na veoma niskom nivou, nešto iznad 190 miliona kubnih metara.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Gazprom u potpunosti sprovodi dugoročne sporazume sa evropskim zemaljama o snanbdijevanju gasom i naložio je direktoru Gazproma Alekseju Mileru da ta kompanija počne da puni evropska skladišta gas odmah kada Rusija završi popunjavanje sopstvenih zaliha što bi trebalo da bude dovršeno 8. novembra.

Miler je rekao da će Gazprom dostići planirani nivo od preko 72 milijarde kubnih metara gasa u domaćim skladištima do 1. novembra, a potpuno će završiti popunjavanje skladišta do 8. novembra, prenio je ranije Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije