Tržište

Glamočki krompir zvanično postaje brend

Glamočki krompir zvanično postaje brend
Foto: Udruženje "Glamočki krompir" | Glamočki krompir zvanično postaje brend

GLAMOČ - Projekat o zaštiti geografskog porijekla glamočkog krompira pod nazivom "Glamočki krompir – sprega čovjeka, prirode i privrede", biće promovisan u petak u Glamoču.

Iza događaja stoji Udruženje "Glamočki krompir" iz Glamoča, a u Etno domaćinstvu “Nenadića” gdje je promocija organizovana biće prisutni predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, Tehnološkog fakulteta u Banjaluci, Vlade Kantona 10, opštine Glamoč i poljoprivrednih proizvođača.

"Ovom prilikom biće predstavljene procedure za dobijanje oznake geografskog porijekla "Glamočki krpmpir", kriterijumi kvaliteta kao i vizuelni identitet proizvoda – Glamočki krompir – krompir sa zaštićenim geografskim porijeklom”, najavili su organizatori.

Ovo je prvi put da će kupci imati mogućnost da jednostavnim skeniranjem etikete provjere podatke o konkretnom proizvođaču, sorti, površini pod usjevom, parametrima kvaliteta te dokumentaciji koja potvrđuje kvalitet i geografsku oznaku krompira.

Prošle godine je glamočki opanak, tradicionalni opanak s područja opšine Glamoč je, uz podršku projekta USAID Turizam, upisan u Registar geografskih oznaka i imena porijekla pri Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Do sada su oznakom porijekla i geografskog porijekla u BiH zaštićeni "nevesinjski krompir“ "visočka pečenica", "livanjski sir" i "drvarski mućeni pekmez od drenjina".

Ovi proizvodi su  zaštićeni u skladu sa Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i sticanje odgovarajuće oznake i na nivou Evropske unije, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije