Tržište

Globalna trka za gorivom katapultirala cijene uglja

Globalna trka za gorivom katapultirala cijene uglja
Foto: Pexels | Globalna trka za gorivom katapultirala cijene uglja

Sve veća globalna nestašica goriva katapultirala je cijene uglja na azijskim tržištima na rekordne nivoe, preteći daljim povećanjem računa za struju i rastom inflacije.

Cijena uglja na spot tržištu u australskoj luci Njukasl skočila je za 3,4 posto na rekordnih 402,50 dolara po toni, prema dvonedjeljnom indeksu koji je izračunava kompanija IHS Markit, izvještava "Blumberg".

To je prvi put da se ovaj pomno praćeni spot indeks popeo iznad 400 dolara.

Pošiljka uglja za julsku isporuku u Evropu prodata je u petak po cijeni od 421 dolara po toni, što je rekord svih vremena za taj region, prema podacima trgovaca. Pošiljke za Aziju su prošle nedelje takođe trgovane po cijeni iznad 400 dolara, dodaju trgovci.

Proizvođači električne energije širom Azije i Evrope žure da obezbjede dodatne količine uglja kao zamjenu za sve manje zalihe prirodnog gasa. Njemačka i Austrija ponovo stavljaju u pogon neaktivne elektrane na ugalj zbog ograničenih isporuka gasa iz Rusije, dok Japan i Južna Koreja prave zalihe ovog goriva uoči talasa vrelog ljetnjeg vremena.

Snažna potražnja i nedovoljna ponuda uglja prijeti da još više podigne račune za struju domaćinstava i da izazove restrikcije u siromašnijim ekonomijama u usponu, kao što je Pakistan, navodi "Blumberg". Rastuća potražnja predstavlja nevjerovatan kambek uglja na globalno tržište energenata, za koji se donedavno smatralo da je na putu da bude ukinut kao gorivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije