Tržište

Pratite nas na Google news

Google planira da uloži 10 milijardi dolara u Indiji

Google planira da uloži 10 milijardi dolara u Indiji
Foto: pixabay.com | Google planira da uloži 10 milijardi dolara u Indiji
Tanjug

Kompanija Google saopštila je da narednih godina planira da uloži 10 milijardi dolara u Indiji, prenose "The Wall Street Journal" i "Financial Times".

Google namjerava da ojača svoje veze sa Indijom kroz ulaganja kako bi imao koristi od digitalne evolucije koja se dešava u toj zemlji i dokazao da ona ne bi trebalo da se zatvori protekcionističkim politikama, ističe "The Wall Street Journal".

Indija je možda jedno od posljednjih velikih neiskorištenih digitalnih tržišta budući da polovina od 1,3 milijarde stanovnika tek treba da se povežu na mrežu.

Očekuje se da će ova zemlja narednih godina zabilježiti najveći porast novih internet korisnika, navodi list.

Google je saopštio da je osnovao fond da bi u narednih pet do sedam godina uložio novac u kupovinu akcija, partnerstva i infrastrukturu.

"Ovo je odraz našeg povjerenja u budućnost Indije i njenu digitalnu ekonomiju", izjavio je Sundar Pičaj, izvršni direktor Googlea i Alphabeta.

"Kucnuo je čas za Indiju," izjavio je indijski ministar komunikacija, elektronike i informacionih tehnologija Ravi Šankar Prasad na onlajn događaju Googlea.

Obećanje Googlea dolazi tri mjeseca nakon što je njegov rival Facebook uložio 5,7 milijardi dolara u Jio Platforms, najbrže rastuću indijsku telekomunikacionu kompaniju koja nudi čitav niz digitalnih usluga.

Google je svoje obećanje o ulaganju nazvao "Fond za digitalizaciju Indije" i naveo da će ono obuhvatiti obezbjeđivanje priuštivog pristupa internetu, razvoj novih proizvoda koji će biti prilagođeni potrebama indijskog tržišta i ubrzavanje digitalne transformacije, kao i oblasti zdravstva, obrazovanja i poljoprivrede.

Indija, sa svojih 1,3 milijardi stanovnika, predstavlja jednu od najvećih prilika za tehnološke kompanije na svijetu nakon što su prethodnih godina stotine miliona Indijaca počele da koriste pametne telefone i internet.

Google Pay, aplikacija za izvršenje digitalnih plaćanja, zabilježila je nagli rast od kada je postala dostupna u Indiji 2017.godine.

Pojačano interesovanje za Indiju od strane Googlea i ostalih američkih investitora dešava se u trenutku kada tenzija na granici između Indije i Kine zatvara prohodnost za investitore iz Kine, drugi veliki izvor stranog kapitala.

Oštra eskalacija tenzija nakon smrtonosnog obračuna na granici u Himalajima prošlog mjeseca navela je indijske vlasti da zabrane 59 kineskih aplikacija, a među njima i TikTok.

Pristup Indiji, sada drugom najvećem tržištu mobilnih usluga na svetu, je posebno važan Googleu budući da je Kina za njega zatvorena i da će se suočiti sa sve većim poteškoćama da nastavi da posluje u Hongkongu nakon stupanja na snagu novog zakona o bezbednosti, ističe "Financial Times".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije