Tržište

Gorenje na korak do strateškog partnera

Gorenje na korak do strateškog partnera
Foto: Ilustracija | Gorenje na korak do strateškog partnera

Kineska grupa Hajsens koja proizvodi električne uređaje odabrana je za najboljeg od tri ponuđača za preuzimanje vlasništva u Gorenju, saopštila je danas ta slovenačka kompanija.

Hajsens je ponudio cijenu od 12 evra po akciji Gorenja, ali proces preuzimanja još nije završen.

Da bi Hajsens postao vlasnik Gorenja potrebno je da u roku od 15 dana objavi namjeru preuzimanja 50 odsto plus jedne akcije Gorenja, i neophodno je da vlasnici tih akcija pristanu da ih prodaju po toj cijeni.

Analitičari ocjenjuju da je ponuda Hajsensa iznenađujuće visoka, što je rezultat velikog interesovanja kineskih kompanija za tržište EU i odlične pozicije koju Gorenje zauzima u industriji kućnih aparata.

Gorenje je prošle godine ostvarilo prihod od 1,31 milijarde evra, što je četiri odsto više nego 2016. Neto dobit je iznosila 1,2 miliona evra, a za ovu godinu planirano je povećanje prodaje za deset odsto.

Kompanija zapošljava 11.000 radnika, ima proizvodne kapacitete u tri zemlje, Sloveniji, Srbiji i Češkoj, a razvojne centre u Švedskoj, Holandiji, Sloveniji i Češkoj.

Gorenje prodaje svoje proizvode u Njemačkoj, Rusiji, Holandiji, Skandinaviji, zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, Sjedinjenim američkim državama, Australiji, Izraelu, Brazilu i Čileu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije