Tržište

Gosti iz Kine sve češći, ali ostaju prekratko

Gosti iz Kine sve češći, ali ostaju prekratko
Foto: Anadolija | Gosti iz Kine sve češći, ali ostaju prekratko

SARAJEVO - Broj kineskih državljana koji su u proteklih pet godina posjetili BiH se upetostručio, ali žitelji jedne od najmnogoljudnijih zemalja na svijetu ovdje se u prosjeku zadržavaju samo dva dana, pokazuju zvanični podaci.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, nada se kako će se to uskoro promijeniti.

"U turističkoj industriji to je najbrže rastuća zemlja i BiH očekuje mnogo u tom smislu, posebno imajući u vidu da je BiH ispregovarala sporazum o ukidanju viza za građane Kine i obrnuto. Svakako da je doprinos razvoju turizma i činjenica da je komunikacija efikasnija i brža, jer imamo više destinacija koje povezuju BiH, odnosno ovaj dio Evrope s Kinom", kazao je Šarović u petak u Sarajevu, na samitu o saradnji u oblasti turizma između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, čiji je domaćin BiH.

Kao jedan od problema u BiH, on je prepoznao nedostatak prevodilaca sa kineskog jezika, te dodao da je potrebno izvršiti brendiranje određenih destinacija koje su najinteresantnije za kineske turiste, a to su prije svega Sarajevo i Mostar.

Inače, o kakvoj turističkoj šansi je riječ, možda najbolje pokazuje podatak da je Kina tokom posljednjih četiri do pet godina imala najveći broj turista koji su izašli van granica te zemlje. Procjene pokazuju kako je to broj od milijardu i 200 miliona turističkih izlazaka, a kineski turisti u svijetu za godinu dana potroše oko 330 milijardi dolara.

Du Jiang, zamjenik ministra turizma Kine, kazao je kako BiH predstavlja atraktivnu turističku destinaciju za građane njegove zemlje, jer ima bogatu kulturnu i istorijsku ponudu. Istakao je da je u periodu od januara do septembra ove godine broj kineskih turista u BiH iznosio više od 20.000, što pokazuje da ima prostora za još veći rast.

"Turistička saradnja između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u zadnjih godina bilježi rast i zaista zadivljujuće rezultate. Broj turista u razmjeni koji posjećuju Kinu, ali i zemlje ovog regiona je povećan sa 500.000 u 2011. godini na 1,25 miliona u 2016, što je povećanje za jedan i po put", kazao je Jiang s kojim je u Sarajevo doputovalo i nekoliko ozbiljnih tur-operatera.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, kaže kako je saradnja u turizmu izuzetno značajna, jer turizam postaje sve važnija privredna grana koja se razvija izuzetno pozitivnom dinamikom.

"U odnosu na porast turizma u posljednje tri godine BiH se nalazi među 20 zemalja svijeta po najvećem broju turističkih posjeta, što raduje", kazao je Zvizdić.

Podsjećamo, kako bi privukle što više turista iz Kine, Srbija i Crna Gora turistima iz ove zemlje nude paket aranžman "Put Valtera", koristeći slavu koju film "Valter brani Sarajevo" i dan-danas uživa u Kini.

U pitanju je model regionalnog udruživanja jer je ustanovljeno kako turisti iz Kine tokom svog putovanja uglavnom obilaze više zemalja.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, nedavno je izjavio da ova zemlja sa BiH takođe razgovara u vezi sa zajedničkim turističkim proizvodima.

Vjetar u leđa cijeloj priči daje i novouspostavljena avio-linija između Beograda i Pekinga.

BROJKE:

  • 330 milijardi $ godišnje potroše kineski turisti u svijetu
  • 1,2 milijarde turističkih izlazaka iz Kine
  • 20.000 kineskih turista posjetilo BiH ove godine
  • 2 dana se zadržavaju u BiH

Veliki projekti u oblasti energetike

Denis Zvizdić je najavio saradnju s Kinom i u drugim oblastima, među kojima je najznačajnija energetika. Najavio je kako će u Budimpešti biti potpisan ugovor o izgradnji bloka Termoelektrane sedam u Tuzli, ali i brojnih drugih projekata, kao što su autoputevi u Republici Srpskoj, novi energetski projekti, inovativni forum za IT tehnologije koji će biti održan iduće godine u BiH.

"Dakle, jedan čitav spektar vrlo značajne saradnje i moram reći da Kina tu pokazuje vrlo ozbiljne namjere za ulaganje u BiH i u cijelu centralnu i istočnu Evropu", naveo je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije