Tržište

Govedina iz BiH opet ide za Tursku

Govedina iz BiH opet ide za Tursku
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell | Govedina iz BiH opet ide za Tursku

SARAJEVO – Govedina iz Bosne i Hercegovine od ponedjeljka ponovo ide za Tursku, potvrdio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako je istakao, ove godine je dogovoren izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište. 

"Izvoz će se realizovati u fazama, a u ponedjeljak kreće prvi kontigent dogovorenih količina.  Kompanijama iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućen je izvoz na tursko tržište na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske. Ovo potvrđuje da postoji razumijevanja turske strane za potrebe naših izvozno-orijentisanih kompanija, te da sa ovom zemljom imamo stabilne i dobre odnose kada je u pitanju spoljnotrgovinski promet", naglasio je Košarac.

Ovo dokazuje, kako kaže Košarac, da su kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH sposobne da ispunjavaju standarde s ciljem plasmana domaćih proizvoda na tržište Turske.

"Iako je firma iz Federacije potpisnica ugovora o spoljnotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, insistiram na tome da najmanje 50 odsto sirovine bude obezbijeđeno iz Republike Srpske. Uslugu klanja vrši kompanija "ZP Komerc" iz Bijeljine koja je godinama vršila spoljnotrgovinski promet sa Turskom. Ova firma je prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao", poručio je Košarac.

Ljubiša Rosić, direktor Mesne industrije "ZP Komerc", potvrdio je za "Nezavisne novine" da u ponedjeljak kreće isporuka prvog kontigenta goveđeg mesa za Tursku.

On pojašnjava da ugovor nije definisan kvartalno, već je potpisan za isporuku 1.000 tona goveđeg mesa.

"Ostaje na raspolaganju izvoznicima, u zavisnosti koliko će imati stoke, da možemo izvoditi. U dva kontigenta će se izvoziti goveđe meso. Nigdje ugovorom nije ograničeno da sad moramo naprimjer izvesti 500 tona, a u drugom 500 tona. Uglavnom 1.000 tona je u dva kontigenta dogovoreno, a mi ćemo vidjeti koliko će naše govedine u ponedjeljak otići za Tursku", naglasio je Rosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije