Tržište

Grad koji ima sopstvenu valutu

Grad koji ima sopstvenu valutu
Foto: Ilustracija | Grad koji ima sopstvenu valutu

Grad u Ujedinjenom Kraljevstvu Bristol već nekoliko godina ima svoju valutu, navodi "Deutsche Welle".

Stanovnici ovog grada već nekoliko godina plaćaju bristolskom funtom. Valuta je nastala zajedničkim dogovorom građana Bristola.

Bristolskom funtom se plaćaju samo proizvodi nastali u ovom gradu. Kako navodi "Deutsche Welle", ovo nije iznenađujuće s obzirom na to da je Bristol mjesto gdje nastaju alternative. Bio je prvi u mnogo čemu u odnosu na ostatak zemlje i šire.

Nešto slično postoji i u drugim dijelovima svijeta. Mnoge komune - manje zajednice funkcionišu na način koji nije u skladu sa dominantnim vrijednostima i pravilima savremenog svijeta.

Jedan od kreatora bristolske funte je Sijaran Mandi. Prema njenim riječima, valutu koristi dvije hiljade preduzetnika. Ona ima pozitivan efekat na lokalnu ekonomiju.

Trgovci, zanatlije i gradski službenici mogu da biraju da li će poslovati odnosno da li će im se plata isplaćivati u britanskoj ili bristolskoj funti, piše "Deutsche Welle".

Bristolska funta ipak nije tek lokalno sredstvo plaćanja koje može da se uporedi sa markicama ili bonovima, ili pukom razmjenom usluga. Ona je nešto drugo. Ne samo da ima ekološku ideju, nego kao podrška lokalnoj privredi zaobilazi propise koji služe kao opstrukcija takve podrške.

Zato i američki aktivista Robert Svan u svom eseju "Uloga lokalnog novca u regionalnom ekonomskom razvoju" još sredinom osamdesetih piše da "emisijom sopstvenog novca dobijamo veliki podsticaj lokalnoj samostalnosti, većoj bezbjednosti i trajnijoj ekonomiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije