Tržište

Grmuša: Rukovodstva ERS-a i RERS-a da podnesu kolektivne ostavke

Grmuša: Rukovodstva ERS-a i RERS-a da podnesu kolektivne ostavke
Foto: Facebook | Grmuša: Rukovodstva ERS-a i RERS-a da podnesu kolektivne ostavke

BANJALUKA - Apsolutno je neprihvatljivo da rukovodstva Elektroprivrede RS i Regulatorne komisije za energetiku RS svoju direktnu odgovornost za usvajanje i provođenje neustavnih i nezakonitih normi sadržanih u Odluci o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj prebacuju na Ustavni sud Republike Srpske i njen narod, rekao je Milko Grmuša, potpredsjednik PDP-a.

On je istakao da je čitava javnost danas svjedok posljedica hroničnog nedostatka kompetentnosti, znanja i hrabrosti u izvršnoj vlasti u Republici Srpskoj na svim nivoima.

"Potrebno je jednostavno poredati stvari. Prvo što je vlast uradila bilo je da struku i znanje obesmisli porukom i praksom da znanje bez političke podobnosti ne znači ništa. Zbog toga su pamet, struka i karakter postali nepoželjni u institucijama i javnim preduzećima. Nestručni poltroni potom ispunjavaju političke želje moćnika, umjesto da rade po zakonu i u interesu naroda i ljudi. Zbog toga sve njihove odluke redovno za posljedicu imaju poskupljenja, nove namete i pad životnog standarda. Nakon toga, kad neko pametan pred nadležnim sudovima sruši njihove nezakonite i neustavne odredbe, onda se oni prave blesavi i najavljuju da će posljedice njihovog neznanja i bahatosti snositi građani. Strašno", naglasio je Grmuša.

Istakao je da je danas načinjen jedan novi korak u ovom tragičnom hodogramu koji na najplastičniji mogući način pokazuje koliko je navodna briga predstavnika vlasti prema institucijama Srpske u stvari lažna.

"Rukovodstva Regulatorne komisije za energetiku i Elektroprivrede, umjesto da priznaju svoje greške i izvine se javnosti što su usvajali i provodili neustavne i nezakonite norme, te potom podnesu kolektivne ostavke, optužuju Ustavni sud Republike Srpske što je postupao u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske. Kakva je to pobogu poruka? Izjednačavanjem Ustavnog suda BiH i Ustavnog suda Republike Srpske šalju se dvije užasne i jasne poruke: Prvo, da nam je Ustavni sud Srpske bitan samo ako donosi odluke koje su u skladu ne sa Ustavom i zakonom, nego sa interesima moćnika, i drugo, da naš problem sa Ustavnim sudom BiH nije u tome što taj sud ne sudi u skladu sa pravom, već zato što mu naša vlast ne diktira kako da sudi. Sramota", naveo je Grmuša.

Dodao je da je ovo situacija koja u potpunosti ogoljuje sve suštinske anomalije koje opterećuju Srpsku danas.

"Kako mi da očekujemo da nam narod ostane u svojoj zemlji, ako nam institucije sistema vode nestručni ljudi koji svoje neznanje fakturišu poskupljenjima? Kako da očekujemo da zaštitimo svoje institucije od oponenata van Srpske, ako te institucije obesmišljavaju i napadaju oni koji te institucije vode? Kako da, s jedne strane, insistiramo da se pravo poštuje prema Srpskoj, ako ga predstavnici vlasti obesmišljavaju u samoj Srpskoj?", rekao je Grmuša.

Prema njegovim riječima, ovo mora da se zaustavi.

"Ovo je prešlo sve moguće mjere i potrebno je da odgovorni za ovu sramotu odmah podnesu ostavke ili da budu smjenjeni. Ako se to ne desi, biće jasno da Republika Srpska u najodsudnije političke bitke od svoga osnivanja ulazi sa platformom da niko drugi ne treba da nam uzurpira nadležnosti, institucije i imovinu, već da će to njena vlast učiniti sama, bolje i temeljitije nego bilo ko drugi sa strane", zaključio je Grmuša.

Vezane vijesti:

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Petrović o odluci Ustavnog suda: U šoku smo, sve će biti fakturisano građanima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije