Tržište

Hjundai: Tarife na automobile gase radna mjesta u SAD

Hjundai: Tarife na automobile gase radna mjesta u SAD
Foto: Tanjug/AP | Hjundai: Tarife na automobile gase radna mjesta u SAD
Tanjug

SEUL - Sindikat radnika Hjundaija upozorio je danas da bi oštro povećanje carina na automobile, koje razmatra Vašington, moglo da košta Amerikance na desetine hiljada radnih mjesta, i izrazio zabrinutost za globalnu auto industriju zbog rasplamsavanja trgovinskih sukoba između SAD i drugih zemalja.

Sindikalci u najvećoj južnokorejksoj auto kompaniji navode u saopštenju da će, ukoliko američki predsjednik Donald Tramp uvede carine od 25 odsto na automobile, to pogoditi prodaju Hjundaija u SAD i ugroziti oko 20.000 radnih mjesta u njihovoj fabrici u Alabami, prenosi agencija AP.

Ova sindikalna organizacija, koja broji 51.000 članova u Južnoj Koreji, podsjeća da u njihovim ugovorima sa Hjundai Motorom postoji klauzula kojom je garantovano da će kompanija prvo zatvarati fabrike u inostranstvu prije zatvaranja svojih pogona u Južnoj Koreji u slučaju da restrukturiranje postane neizbježno.

"Ako izvoz automobila iz Južne Koreje u SAD bude blokiran i prodaja bude ugrožena, američka fabrika u Alabami, koja posluje od maja 2005.godine, mogla bi da bude prva koja će biti zatvorena, što znači da je oko 20.000 američkih radnika u riziku da dobije otkaz", piše u saopštenju.

Sindikat je dodao da očekuje da će Južna Koreja biti izuzeta od tarifa na automobile.

U saopštenju se takođe navodi sa su južnokorejski proizvođači motornih vozila već bili kažnjeni prilikom ponovnih pregovora o bilateralnom trgovinskom sporazumu sa SAD-om.

Seul i Vašington su se dogovorili tada da se odloži ukidanje tarifa na korejske pikap kamione za još 20 godina, što je mjera koja je izazvala nezadovoljstvo auto industrije, ali je, s druge strane, Južna Koreja dobila izuzeće od američkih tarifa na uvozni čelik, konstatuje AP.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije