Tržište

Pratite nas na Google news

Hrvati će godinu dana koristiti dvije valute

Hrvati će godinu dana koristiti dvije valute
Foto: N.N. | Hrvati će godinu dana koristiti dvije valute
N.N.

ZAGREB - Vlada i centralna banka u Hrvatskoj usklađuju paket ključnih mjera kojima će, u trenutku kada ova zemlja bude uvodila evro, objaviti rat zaokruživanju cijena.

To znači da će se stati na kraj neopravdanim poskupljenjima roba i usluga, potvrđuje portalu Novac Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar finansija, na jednom skupu je govorio o instrumentima kojima se Banski dvori namjeravaju oduprijeti poskupljenjima u trenutku zamjene kune evrom.

Glavna mjera oko koje postoji saglasnost fiskalne i monetarne politike u Hrvatskoj odnosi se na dualno iskazivanje cijena u razdoblju od najvjerovatnije šest mjeseci prije uvođenja evra i poslije njega, prenosi Investitor.

Ako bi Hrvatska, na primjer, uvela evro 1. januara 2023. godine, što se uzima kao realan datum, to bi značilo da bi svi trgovci već od 1. jula 2022. godine cijene roba i usluga iskazivali i u kunama i evrima.

Isto bi pravilo važilo i u prvih šest mjeseci nakon što Hrvatska uvede evro, i to kako bi se ljudi navikli na novu valutu i mogli upoređivati cijene istih proizvoda u kunama i evrima.

Naravno, obaveza iskazivanja dualnih cijena, u kunama i evrima, zavisi od datuma uvođenja evra, što znači da bi eventualno uvođenje evra 1. januara 2024. godine, ili godinu dana kasnije nego što se očekuje, za godinu dana pomjerilo i šestomjesečni termin dualnog iskazivanja cijena roba i usluga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije