Tržište

Hrvati će godinu dana koristiti dvije valute

Hrvati će godinu dana koristiti dvije valute
Foto: N.N. | Hrvati će godinu dana koristiti dvije valute

ZAGREB - Vlada i centralna banka u Hrvatskoj usklađuju paket ključnih mjera kojima će, u trenutku kada ova zemlja bude uvodila evro, objaviti rat zaokruživanju cijena.

To znači da će se stati na kraj neopravdanim poskupljenjima roba i usluga, potvrđuje portalu Novac Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar finansija, na jednom skupu je govorio o instrumentima kojima se Banski dvori namjeravaju oduprijeti poskupljenjima u trenutku zamjene kune evrom.

Glavna mjera oko koje postoji saglasnost fiskalne i monetarne politike u Hrvatskoj odnosi se na dualno iskazivanje cijena u razdoblju od najvjerovatnije šest mjeseci prije uvođenja evra i poslije njega, prenosi Investitor.

Ako bi Hrvatska, na primjer, uvela evro 1. januara 2023. godine, što se uzima kao realan datum, to bi značilo da bi svi trgovci već od 1. jula 2022. godine cijene roba i usluga iskazivali i u kunama i evrima.

Isto bi pravilo važilo i u prvih šest mjeseci nakon što Hrvatska uvede evro, i to kako bi se ljudi navikli na novu valutu i mogli upoređivati cijene istih proizvoda u kunama i evrima.

Naravno, obaveza iskazivanja dualnih cijena, u kunama i evrima, zavisi od datuma uvođenja evra, što znači da bi eventualno uvođenje evra 1. januara 2024. godine, ili godinu dana kasnije nego što se očekuje, za godinu dana pomjerilo i šestomjesečni termin dualnog iskazivanja cijena roba i usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije