Tržište

Hrvatska će izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu

Hrvatska će izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu
Foto: N.N. | Hrvatska će izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu

​Za hrvatsko mlijeko i mliječne proizvode otvaraju se vrata ogromnog kineskog tržišta. Rezultat je to pregovora hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i Glavne carinske uprave Narodne Republike Kine, koji su završeni usuglašavanjem zajedničkog protokola o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, koji je potpisan danas u Vladi Republike Hrvatske.

Tako će se otvoriti mogućnost da hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi, nakon usuglašavanja veterinarskog certifikata, imaju pristup kineskom tržištu bez ikakvih prepreka.

"Ovo je veliki uspjeh Ministarstva poljoprivrede od kojeg će koristi imati domaća industrija. Svaki mliječni proizvod sa dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak je za povećanje domaće proizvodnje, koja je ukidanjem kvotnog sistema i porasta proizvodnje u EU, drastično pala. Iako je danas situacija daleko bolja od one prije dvije-tri godine, jer ciljanim programima pomažemo mljekarima i cijelom sektoru stočarstva, otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika je za povećanje dodane vrijednosti mliječnih proizvoda te stabiliziranje i razvoj cijelog mliječnog sektora u Hrvatskoj", istakao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Dugotrajni postupak otvaranja kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode počeo je još 2013. godine, a završna faza tog postupka se dogodila u novembru prošle godine kada je u posjeti Hrvatskoj bila kineska inspekcija za mlijeko koja je obišla desetak hrvatskih poslovnih objekata koji su zainteresovani za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu te se na licu mjesta upoznala sa sistemom službenih kontrola koje provodi veterinarska inspekcija radi osiguranja zdravstvene ispravnosti ovih proizvoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije