Tržište

Hrvatska dijaspora poslala kući 1,7 milijardi evra

Hrvatska dijaspora poslala kući 1,7 milijardi evra
Foto: Ilustracija | Hrvatska dijaspora poslala kući 1,7 milijardi evra

​ZAGREB - Hrvatski iseljenici su poslali prošle godine svojim porodicama, rodbini i prijateljima u zemlji 1,74 milijardi evra, piše portal novac.hr, pozivajući se na podatke evropske statističke službe, Evrostata.

Riječ je, kako se navodi, o velikom rastu doznaka iz inostranstva u odnosu na 2017. godinu kada su transferi novca iz dijaspore u Hrvatsku iznosili nešto više od milijardu evra.

Velik skok bilježe kako uplate hrvatskih građana koji žive u drugim članicama EU, a koje su porasle sa 566 miliona evra u 2017. godini na 921 milion lani, tako i hrvatskih građana u trećim zemljama, čije su doznake povećane sa 505 miliona evra 2017. godine na 822 miliona prošle godine.

Hrvatska se po visini doznaka svog iseljeništva svrstala blizu vrha lestvice EU, piše portal dodajući da su veće uplate dijaspore imali Portugalija, Rumunija, Poljska, Velika Britanija i Italija.

Istovremeno, prema podacima Evrostata, raste i odlov novca iz Hrvatske. Naime, prošle godine su lične uplate iz Hrvatske iznosile 417 miliona evra u odnosu na 232 miliona evra godinu ranije.

Riječ je, kako objašnjava Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta, uglavnom o odlivu novca radne snage koju Hrvatska uvozi iz drugih zemalja, prvenstveno iz država Zapadnog Balkana.

Kada se podvuče crta, evropska statistika pokazuje da je neto iznos doznaka u Hrvatskoj lani iznosio nešto više od 1,3 milijarde evra, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije