Tržište

Hrvatska i Slovenija s najvećim padom stope slobodnih radnih mjesta u EU

Hrvatska i Slovenija s najvećim padom stope slobodnih radnih mjesta u EU
Foto: N.N. | Hrvatska i Slovenija s najvećim padom stope slobodnih radnih mjesta u EU

LJUBLJANA - Hrvatska je u drugom tromjesečju uz Sloveniju zabilježila najveći pad stope slobodnih radnih mjesta među zemljama Evropske unije, što signalizira smanjenje nepokrivene potražnje za radnom snagom.

U 28-članoj EU i u evrozoni sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju iznosila je 2,3 odsto i bila je nepromijenjena u odnosu na revidiranu vrijednost za prva tri ovogodišnja mjeseca.

U drugom tromjesečju 2018. iznosila je 2,2 odsto u EU, te 2,1 odsto u evrozoni.

Na oba područja znatno veću nepokrivenu potražnju za radnom snagom u razdoblju od aprila do juna bilježio je uslužni sektor, od 2,6 odsto. U industriji i građevinskom sektoru EU-a iznosila je 2,1 odsto, a u onima evrozone dva odsto.

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju stopa slobodnih radnih mjesta iznosila 1,6 odsto, nakon revidiranih dva odsto u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazuje izvještaj evropske statističke kancelarije.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju iznosila je 1,9 odsto.

Pritom je nepokrivena potražnja za radnom snagom u drugom tromjesečju u hrvatskoj privredi u cjelini bila na istom nivou kao i u uslužnom sektoru. U prva tri ovogodišnja mjeseca uslužni sektor je bilježio osjetno veću nepokrivenu potražnju, iskazanu u stopi slobodnih radnih mjesta od 2,4 odsto.

U industriji i građevinskom sektoru stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je u drugom tromjesečju 1,4 odsto i bila je za 0,2 odstotna boda manja nego u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Najveća nepokrivena potražnja za radnicima u Češkoj

Daleko najvišu stopu slobodnih radnih mjesta bilježila je u drugom tromjesečju prema raspoloživim Eurostatovim podacima Češka, od 6,2 odsto. Slijede Belgija i Holandija sa po 3,4 odsto.

Najnižu stopu slobodnih radnih mjesta bilježila je Grčka, za 0,7 odsto. Slijede Bugarska i Španija sa po 0,9 odsto.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje najveći pad stope slobodnih radnih mjesta bilježile su u drugom tromjesečju Hrvatska i Slovenija, za po 0,3 odstotna boda.

Najviše je na godišnjem nivou porasla stopa slobodnih radnih mjesta u Češkoj, za 0,8 odstotnih bodova, te u Letoniji, za 0,5 odstotnih bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije