Tržište

Hrvatska kupuje Erbasove avione

Hrvatska kupuje Erbasove avione
Foto: Pixabay/Ilustracija | Hrvatska kupuje Erbasove avione

​Hrvatski nacionalni avio-prevoznik Kroacija erlajns potpisao je narudžbinu za šest putničkih aviona A220-300.

Kako je saopšteno iz te kompanije, Kroacija erlajns planira da uzme u najam dodatnih devet A220, što će podići ukupni broj letjelica ovog tipa u floti avio-kompanije na 15.

Tip putničkog aviona A220 zamijeniće letjelice prethodne generacije u floti ove avio-kompanije, što će dovesti do snižavanja operativnih troškova kao i zaštite životne sredine uz poboljšanje konkurentnosti a sve uz obezbjeđivanje neusporedivog komfora za putnike, navodi se u saopštenju, prenosi b92.

Putnički avion tipa A220 je nastao kao potpuno novi dizajn i jedina letjelica namjenski projektovana za segment tržišta koji obuhvataju putnički avioni od 100 do 150 sjedišta. Ova letjelica u sebi obuhvata posljednja dostignuća i standarde kada je riječ o aerodinamici, naprednim materijalima i motorima posljednje generacije (takozvani GTF – Geared Turbofan) koje proizvodi kompanija "Pret end Vitni".

A220 emituje 50 odsto manje spoljašnje buke, troši do 25 odsto manje goriva i ugljen-dioksida mereno po putničkom sjedištu u poređenju sa putničkim avionima prethodne generacije. Ovaj avion takođe emituje oko 50 odsto manje azotnih oksida nego što zahtjevaju standardi industrije, saopšteno je.

Kako se navodi, Erbas i Kroacija erlajns imaju dugotrajno partnerstvo koje traje već 25 godina, od kada je ova avio-kompanija postala korisnik Erbasovih putničkih aviona.

Danas, hrvatski nacionalni avio-prevoznik koristi sedam uskotrupnih Erbas aviona A320 familije (pet A319 i dva A320).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije