Tržište

Hrvatska u BiH već traži sezonce za rad narednog ljeta

Hrvatska u BiH već traži sezonce za rad narednog ljeta
Foto: Ilustracija | Hrvatska u BiH već traži sezonce za rad narednog ljeta

SARAJEVO - Veliki interes ovih dana vlada u Tuzli, Bijeljini i Brčkom za sastanke koje organiziraju menadžmenti turističko-ugostiteljskih objekata s Jadrana, koji su, iako usred zime, već u potrazi za sezonskim radnicima koji će im naljeto 2019. doći iz Bosne i Hercegovine da rade u Malom Lošinju i na ostrvu Cresu.

Mnogo zainteresovanih

U Tuzli je juče zabilježrn jedan takav susret predstavnika “Jadranke Groupa” s ostrva Lošinja sa skoro 50 potencijalnih kandidata zainteresiranih za sezonske poslove. Ovakvi intervjui obavljeni su prethodnih dana u Bijeljini, gdje je bilo stotinjak zainteresovanih, a otprilike isti broj kandidata očekuje se danas i u Brčkom.

Kako je pojasnila Silvija Baričević, direktorica Kadrovske službe “Jadranke”, ovu grupaciju sačinjavaju hoteli sa četiri i pet zvjezdica, mobilni kampovi, trgovine...

“Nama su potrebni spremačice, čistačice, konobari, kuhari, prodavači, pekari, mesari, vozači”, kaže Baričević.

Uslovi za radnike su, kako kaže, veoma dobri. Minimalna plata koja se nudi sezonskim radnicima je 500 evra, a svi radnici se primaju u radni odnos.

“Nudimo i dodatke na plate, plaćen višak odrađenih sati, novac za povratak kući itd. Imamo i pozitivna iskustva s radnicima iz BiH, a mnogi od njih koji su u ranijem periodu došli kod nas, ostali su i da žive na ostrvu Lošinj”, kaže ona.

Prijem u radni odnos

Prema riječima Silvije Baričević, prijem u radni odnos u Hrvatskoj pojednostavljen je, jer se lakše dolazi do radnih dozvola.

“Hrvatski državljani počeli su odlaziti u zemlje Evropske unije tako da su poslodavci tražili od Vlade Hrvatske da omogući lakše dobivanje radnih dozvola”, tvrdi Baričević.

(avaz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije