Tržište

Hrvatske veledrogerije na ivici zbog duga

Hrvatske veledrogerije na ivici zbog duga
Foto: Pixnio | Hrvatske veledrogerije na ivici zbog duga

​Hrvatska zadruga poslodavaca - Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se obezbijedila stabilnost snabdijevanja lijuekovima i medicinskim proizvodima i zaštitila radna mjesta javljaju tamnošnji mediji.

Oni upozoravaju na, kako navode u saopštenju, "istorijski najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal veledrogerijama, koji je 31.5.2024. iznosi 600 miliona evra, dok zaostali dug prelazi 400 miliona evra."

Za samo posljednjih pet mjeseci dug je, kažu, povećan za 200 miliona evra, "što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost veledrogerija", prenosi "Poslovni".

HUP - Koordinacija veledrogerija ukazuje da je ovako visok iznos duga znak hitne potrebe za intervencijom nadležnih organa i traži hitnu isplatu dospjelog duga i sprovođenje sistemskih mjera kako bi se spriječilo dalje povećanje duga. Ovakva situacija dovodi do sve češćih indikacija o poteškoćama u isporuci lijekova i medicinskih proizvoda.

"Hrvatske veledrogerije, kao odgovoran dio hrvatskog zdravstvenog sistema, godinama su osiguravale snabdijevanje pacijenata, ali sada su granice njihovih mogućnosti dostignute. Ovo je posljednje upozorenje i apel na hitno rješavanje ove neizdržive situacije# navodi se u saopštenju.

Upozoravaju i kako poslovanje u ovakvim uslovima nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu.

"Od veledrogerija se očekuje poštovanje zakona, uredne isporuke lijekova i medicinske opreme, redovno plaćanje obaveza, režija i nabavke lijekova, kao i isplata plata i doprinosa za više od 3.500 zaposlenih. Uz ovako visoka dugovanja, to je postalo neodrživo.

HUP – Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost snabdijevanja lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta više od 3.500 zaposlenih. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati stabilnost i održivost našeg zdravstvenog sistema" zaključuje se u saopštenju, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije