Tržište

Hrvatski poslodavci: Pad BDP-a ostaviće teške posljedice

Hrvatski poslodavci: Pad BDP-a ostaviće teške posljedice
Foto: Pixabay | Hrvatski poslodavci: Pad BDP-a ostaviće teške posljedice

ZAGREB - Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) ocijenilo je danas da najnovija procjena vlade o manjem padu BDP-a od 8,0 posto ove godine nego što se očekivalo, ukazuje na bolju izdržljivost hrvatske ekonomije, ali upozorava da će i takav pad ostaviti teške posljedice.

Hrvatska vlada je danas donijela smjernice za izradu državnog budžeta kojima se projektuje pad BDP-a za ovu godinu od osam posto, rast u 2021. za pet posto, kao i rast od 3,4 procenta u 2022. i od 3,1 odsto 2023. godine.

Time je poboljšala svoju raniju prognozu o padu BDP-a za 9,4 posto u ovoj godini.

"Bez obzira na teške posljedice pandemije, njen uticaj nije ugrozio opštu stabilnost hrvatske privrede. Ipak, procijenjeni pad BDP-a od 8,0 posto ostaviće teške posljedice", poručili su iz HUP-a, prenosi Hina.

Dalje ističu da se pokazalo da sektor turizma i ugostiteljstva ostvaruje presudan doprinos u nošenju s krizom, čime je važnost te privredne grane ponovno potvrđena.

"Budući da je rješenje pandemijske krize još neizvjesno, ekonomiji tek predstoje mnogi izazovi i poteškoće. Deo štete svakako je amortizovan brzom reakcijom vlade Hrvatske u donošenju mjera pomoći privredi kojima je prioritet očuvanje radnih mjesta, ali podsjećamo da nam za dugoročni oporavak i ostvarenje očekivanog privredog rasta mjere ne mogu biti od pomoći te da su nam potrebne dubinske strukturne reforme kako bismo nove krize dočekali spremniji i otporniji nego što smo to danas", zaključuje se u saopštenju HUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije