Tržište

Huavei upozorava: Zabrana šteti samo Americi

Huavei upozorava: Zabrana šteti samo Americi
Foto: Ilustracija | Huavei upozorava: Zabrana šteti samo Americi
N.N.

VAŠINGTON, PEKING - Kompanija Huavei reagovala je na odluku američkog predsjednika Trampa da zabrani korišćenje opreme kompanija koje predstavljaju rizik za nacionalnu bezbjednost.

Prethodno je kineski gigant saopštio kako je „spreman i voljan“ da radi sa vladom Sjedinjenih Država na mjerama koje bi garantovale bezbjednost korišćenja njegovih proizvoda.

Međutim, Huavei takođe upozorava na negativne posljedice po SAD.

"Sprečavanje kompanije Huavei da posluje u Americi neće SAD učiniti bezbjednijim, naprotiv, to će samo usmjeriti Sjedinjene Države ka slabijim i skupljim alternativama, dovodeći ih u situaciju da kasne sa uvođenjem 5G tehnologije, i najzad, može naškoditi interesima američkih kompanija i potrošača. Osim toga, bezrazložnom zabranom krše se prava Huaveija i pokreću mnoga ozbiljna pravna pitanja“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Nalog kojim se utire put zabrani poslovanja s kineskom firmom Huavei razmatra se u Vašingtonu već duže od godinu dana, ali je u više navrata odgođen.

Huavei je u više navrata negirao navode o špijuniranju. Osim toga, predsjednik Huaveija rekao je da je kineska telekomunikaciona kompanija voljna da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije