Tržište

Pratite nas na Google news

Huawei očekuje pad prodaje na stranom tržištu od 40 odsto

Huawei očekuje pad prodaje na stranom tržištu od 40 odsto
Foto: N.N. | Huawei očekuje pad prodaje na stranom tržištu od 40 odsto
Fena

Osnivač Huaweija Ren Žengfei izjavio je u ponedjeljak da kompanija u ovoj godini očekuje pad prodaje mobitela na stranim tržištima od 40 odsto, što je posljedica stavljanja firme na američku crnu listu.

Očekuje se da prihodi Huaweija budu za 30 milijardi dolara manji nego što je ranije prognozirano za naredne dvije godine, i dostići će 100 milijardi dolara godišnje, kazao je. S procijenjenim padom prihoda, rast profita kompanije bio bi otprilike na nuli u poređenju s 2018. godinom.

Ren je govorio na skupu s međunarodnim akademicima u sjedištu kompanije u  Šenženu.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog je mjeseca uvrstio Huawei  na crnu listu kompanija čiji se poslovni odnosi s američkim partnerima pomno kontroliraju.

Nekim od ključnih partnera Huaweija, među kojima je i Google, čiji operativni sistem Android upravlja svim mobitelima Huaweija, kao i proizvođačima čipova Intel, Qualcomm i Broadcom, ograničeno je poslovanje s kineskim tehnološkim divom.

"Sve te američke kompanije imaju svoj poslovni integritet i etiku. Trenutne blokade nisu izazvane politikom američkih kompanija nego raznim perspektivama određenih političara ", kazao je Ren.

Istakao je da ne očekuje od američke vlade da poduzme tako "ekstremne mjere" protiv Huaweija, uključujući uvođenje ograničenja toj kompaniji u saradnji s američkim univerzitetima.

"Huawei neće značajnije umanjiti broj zaposlenih", kazao je Ren i  dodao da je "poslovna konsolidacija" u toku.

Huawei, drugi po veličini svjetski proizvođač mobitela nakon Samsunga, nalazi se u ozbiljnim problemima nakon što je postao predmet kaznenih mjera američke vlade u okviru trgovinskog rata između Vašingtona i Pekinga izazvanog uvođenjem tarifa na robe vrijedne stotine milijardi dolara iz obje zemlje.

SAD optužuju Huawei i kinesku vladu za špijuniranje drugih zemalja, iako do sada nisu pružile nikakav dokaz za to. Vašington takođe vrši pritisak na zapadne saveznike da onemoguće Huawei da koristi infraskturu njihove 5G mreže.

Ren je kazao da će Huawei na kraju izaći jači nakon takvih iskušenja.

"Mi ćemo održati naše nivoe ulaganja u istraživanje i razvoj kako bismo dali doprinos ljudskom društvu. Mislim da ne postoji način da nas neko premlati do smrti", izjavio je  Ren, prenosi dpa

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije